Az EU sem hagyja elszabadulni a TikTok-algoritmusokat

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa közölte: figyelmezteti a TikTok vezérigazgatóját, hogy tartsák tiszteletben az EU-s szabályokat.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa kijelentette: a TikTok közösségi cég sem feledkezhet meg arról, hogy tisztelnie kell az EU-s szabályokat, ez pedig az algoritmusaira és azok átláthatóságára is vonatkozik.

Hirdetés

Breton hangsúlyozta, hogy emlékeztetni fogja a TikTok vezérigazgatóját, hogy tartsa tiszteletben a helyi szabályozásokat, amelyeket az állampolgárok védelmére találtak ki. Külön hangsúlyozta az algoritmusok átláthatóságának kérdését is. Minderről a spanyol gazdasági miniszterrel közösen beszélt.

Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója a héten utazik Brüsszelbe, hogy az EU-s vezetőkkel találkozzon. Igyekszik őket megnyugtatni minden kérdésben, a magánszféra és a gyerekek védelme kapcsán is.

A cégen egyre nő a nyomás a nyugati országokban, főleg azután, hogy kiderült, újságírók adatai között kutakodtak a cég emberei, hogy megállapítsák, hogyan szivárogtak ki bizonyos dolgok a médiának.

Chew elsőként Margrethe Vestagerrel találkozik, aki arra kíváncsi, hogyan akar megfelelni a DSA-nak DMA-nak a TikTok. A GDPR, a magánszféra és az adattovábbítások, tévinformációk, politikai hirdetések is szóba kerülnek.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa ugyanakkor rögtön közölte a TikTok-vezérrel, hogy többet kell tenniük a gyűlöletbeszéd ellen.

Azóta történt

Előzmények