Hirdetés

Egyre több pénzt keres a szoftverekből az Intel

2027-re az Intel szoftverekből származó árbevétele elérheti az 1 milliárd dollárt.

A legtöbb cég már igyekszik számos területről bevételt generálni, terjeszkedni, és az Intel sem kivétel. A cég technológiai igazgatója, Greg Lavender közölte, hogy 2027-re a szoftverekből származó árbevételül már eléri az 1 milliárd dollárt.

2021-ben már bő 100 milliós szoftverbevételt generáltak, akkor érkezett egyébként Lavender a VMware-től az Intel szoftverstratégiájának vezetéséhez. Azóta három szoftvercéget is vett a vállalat, a cél az is, hogy AI, teljesítmény és biztonság terén is nyújtsanak szolgáltatásokat.

A cél az, hogy 2027-re összejöjjön az 1 milliárd dolláros szoftverbevétel (ebben a felhős előfizetések és az AI is benne vannak). A 2023-as árbevétel egyébként 54 milliárd dollár volt.

Lavender szerint nagy a kereslet a közelgő Gaudi 3 chip iránt is, ezzel pedig az AI-chipek piacának második helyére jöhetnek fel. Az Intel és AMD AI-chipek mindenesetre eddig nem döntették meg az NVIDIA uralmát: 2023-ban az adatközponti chipek piacát 83 százalékban uralták a zöldek.

Lavender szerint támogatják a nyílt forráskódú törekvéseket a szoftverek és eszközök építésében, ezekkel mindenféle AI-chipet kiszolgálhatnak és áttöréseket érhetnek el. Ez főleg akkor kaphat nagyobb figyelmet, ha a francia trösztellenes hatóságok valóban fellépnek az NVIDIA versenyellenesnek gyanított viselkedésével szemben, vagyis a CUDA szoftver sikerével, ami a fejlesztőket NVIDIA chipekhez köti.

Az Intel által kiegészített UXL Foundation (Qualcomm, Samsung, Arm) célja, hogy nyílt forráskódú projektként a kódok bármilyen gépen fussanak, chiptől és hardvertől függetlenül. Az OpenAI-vezette Tritont is segítik, az AMD-vel és a Metával együtt. A Triton az Intel GPU-kon már fut, és a jövőbeli AI-chipeken is fog majd, ez pedig Lavender szerint kiegyenlíti az erőviszonyokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények