Hirdetés

Rövidesen versenyellenességgel vádolják meg az NVIDIA-t

A francia trösztellenes hatóságok elsőként készülnek arra, hogy versenyellenességgel vádolják meg az NVIDIA-t.

Jól értesült források szerint a francia trösztellenes hatóság hamarosan versenyellenes gyakorlatokkal vádolja meg az NVIDIA-t. Így a franciák lesznek az elsők, akik fellépnek az óriáscég ellen.

Az NVIDIA nem csak a grafikus chipek, de az AI-chipek piacán is a világ legnagyobb gyártója, az AI-trendek miatt egészen elképesztő keresletet tapasztal. Erre a hatóságok is felfigyeltek, az USA-ban és az EU-ban is.

A francia hatóság egyelőre hivatalosan nem mondott semmit, az NVIDIA sem reagált a hírekre. A franciák mindössze annyit közöltek, hogy tavaly az EU-ban (Franciaországban külön is) és Kínában is érdeklődtek az NVIDIA grafikus kártyák kapcsán.

Amíg a franciák vizsgálata tart, az EB nem valószínű, hogy lép – közölték a jól értesült források.

A francia hatóság egy múlt pénteki jelentésében már aggódott a generatív AI-s verseny kapcsán a chipgyártók visszaéléseinek kockázatai miatt. Nehezményezik, hogy a szektor az NVIDIA CUDA chipprogramozó szoftverétől függ, mivel csak ez a rendszer kompatibilis 100 százalékban a GPU-kkal. Az NVIDIA AI-s, felhős szolgáltatókba való befeketéseit (lásd CoreWeave) is aggasztónak látják.

Ha megszegi egy cég a francia trösztellenes törvényeket, akkor az éves, globális árbevételének 10 százalékára büntethető – de az összeg csökkenthető együttműködések során.

Más források szerint az amerikai igazságügyi minisztérium és az FTC szintén az NVIDIA ellen szervez vizsgálatot.

Azóta történt

Előzmények