Helyettünk szortíroz a Gmail

A Google ma kezdi meg egy olyan új kísérleti funkció bevezetését a Gmailben, amely automatikusan kiválogatja a felhasználó számára fontos e-maileket. A szokás szerint béta-állapotú „priority inbox”-ot az elkövetkező hetekben fokozatosan aktiválják a fiókokban, a felbukkanására az oldal jobb felső sarkában pirossal szedett „New! Priority Inbox!” felirat fogja felhívni a figyelmet.

A vállalat szerint az automatizált szortírozásra azért van szükség, mert egyre nehezebben birkózunk meg a naponta ránk zúduló levelek tömegével. Az elsőbbségi szűrő a spamszűrőhöz hasonlóan működik, algoritmusa szabályok szerint próbálja meghatározni, melyek a fontos és melyek a kevésbé fontos e-mailek. Például az előbbiek közé sorolja azokat, amelyek olyan feladótól érkeznek, akiknek gyakran írunk, vagy akiknek a leveleit általában elolvassuk.

A szolgáltatás három részt különít el a beérkezett levelek mappájában: legfelül listázza a szűrő által fontosnak talált leveleket, alattuk a felhasználó által csillaggal megjelölt üzeneteket, és legalul a „többit”. Az algoritmus hatékonyságát lehet javítani a besorolás manuális megváltoztatásával: a tévesen fontosként azonosított levelek „leminősítésével”, illetve fordítva – e célra szolgálnak az új „+” és „-” gombok. A Google hangsúlyozza, hogy a szűrő egyelőre nem tökéletes, de a belső tesztek szerint megérett arra, hogy bétaként élesben is kipróbálják.

A vállalat tapasztalatai szerint a priority inbox átlagosan 6 százalékkal csökkenti a levelezés szortírozásával töltött időt egy olyan alkalmazott esetében, aki általában heti 13 órát fordít elektronikus levelezésre.

Azóta történt

  • 2004. április 1.

    Április tréfának hitték, pedig nem az volt: a Google bejelenti, hogy ingyenes webmailszolgáltatást indít Gmail néven, amely 1 GB tárterületet biztosít a használóinak az üzenetek tárolására. A merész húzás válaszlépésre kényszeríti a riválisokat – melyek ekkoriban 2-4 megabájtos postafiókokat kínáltak ingyen –, és megöli azt a divatos üzleti modellt, amely előfizetés fejében adott használható méretű tárhelyet a levelezőknek.

Előzmények