Biztonságosabb lett a Gmail

A Gmail ellen intézett, tegnap bejelentett, Kínából érkező támadás után a Google úgy döntött, hogy fokozzák a levelezőszolgáltatás biztonságát, s az eddig opcionálisan választható biztonságos böngészőkapcsolat alapértelmezett lesz, vagyis a Gmail esetében az eddigi http helyett ennek titkosított, SSL-csatornán keresztül üzemeltett változata fog működni, a https.

A biztonságos kapcsolatot biztosító https választására egyébként már 2008 óta lehetőség van, s az alapértelmezetté tétel nem most merül fel először, ugyanis 38 biztonságtechnikai szakértő már tavaly júniusban nyílt levélben fordult Eric Schmidthez, a Google elnök-vezérigazgatójához, hogy ezzel a lépéssel növeljék a felhasználók adatainak védettségét.

Az opcionalitás egyébként a változás után is megmarad, ha valaki bármely okból nem szeretné a https-t használni, a beállítások menüjében kikapcsolhatja. De egyelőre még azok, akik offline is használják a Gmailt, találkozhatnak működési zavarokkal. A Google már dolgozik ennek kiküszöbölésén, de addig is tanácsokat adnak ezeknek a felhasználóknak, melynek lényege, hogy tiltsák le az offline módot.

Azóta történt

  • Riasztóval szerelték fel a Gmailt

    A levelező figyelmeztet, ha rövid időn belül egymástól gyanúsan távol eső országokból jelentkeztek be a fiókba.

  • Biztonságosabb lesz a Google

    Az internetes keresők közül elsőként a Google kísérletezik a https-támogatás bevezetésével.

  • Lassan halad a Hotmail megújítása

    Az új motort a több mint 360 millió fiókot kiszolgáló levelezőrendszerben óvatosan telepítik, a globális frissítés hetekig tart majd.

Előzmények