Többfiókos bejelentkezéssel újít a Google

Azok, akik a Google online elérhető szolgáltatásaihoz több fiókot (account) is regisztráltak, eddig csak úgy tudtak váltani az egyes fiókok között, hogy az egyikből kijelentkeztek, majd bejelentkeztek a másikba. Több fiók egyidejű használatára nem volt mód a futtatott böngészőben, mivel az eddigi cookie-alapú loginkezelés ezt nem tette lehetővé. Ha valakinek fontos volt, hogy párhuzamosan több fiókban is aktív legyen, egy másik böngészőt kellett elindítania, vagy nyithatott egy inkognitóablakot (privát böngészés) az alapértelmezett browserben.

A jövőben nem lesz szükség ilyen trükkökre, mert a Google lehetővé fogja tenni több fiók egyidejű használatát. A „multiple sign-in” opció élesítését már megkezdték, az fokozatosan válik elérhetővé a felhasználóknál.

Aktiválni a fiókkezelő oldalon lehet. A megoldás egyelőre nem minden Google-szolgáltatással működik együtt, jelenleg Gmailben, a Google Calendarban, a Google Sitesban, a Google Readerben, a Google Voice-ban, az App Engine-ben és a Google Code-ban használható ki. A Google Docs hamarosan felkerül a listára, azt azonban nem tudni, hogy például a YouTube vagy a Piacasa esetében lehet-e erre számítani. Ha az új funkció aktív, az oldal jobb felső sarkában az e-mail cím legördülő menüvé változik, melyből kiválasztható a kívánt fiók.

A többfiókos bejelentkezés úgy működik, hogy elsődleges, alapértelmezett fióknak tekinti azt, amelyikre a felhasználó először jelentkezik be. Ha ezután olyan szolgáltatásra navigál, amely nem támogatja a lehetőséget, automatikusan ezt fogja használni. Ha a felhasználó bármelyik szolgáltatásban rákattint a kijelentkezés gombra, az összes fiókból ki fog jelentkezni.

A funkciónak vannak ismert korlátai: nem működik mobiltelefonokról; ha aktiválva van, a Gmailben a Calendar widget hibás, valamint nem lehet sem a Gmailt, sem a Google Calendart offline módban használni.

Azóta történt

Előzmények