Vádat emeltek az Autopilot módban halált okozó Tesla-sofőr ellen

A 27 éves vádlott Tesla Model S autója figyelmen kívül hagyott egy piros jelzést, majd becsapódott egy Honda Civicbe, amelynek két utasa meghalt.

Az amerikai NHTSA már augusztusban elindított egy formális vizsgálatot, amely több mint 765 ezer Teslát érint, és az Autopilot önvezető módról szól. Ez ugyanis az elnevezése és a reklámjai, valamint a fogyasztói visszaélések miatt továbbra is nagy felháborodásokat okoz (tényleges képességeihez mérten).

Most először fordult elő azonban, hogy egy Tesla-tulajdonos ellen vádat emeljenek azért, amiért az elektromos autója Autopilot módban halálos balesetet okozott.


[+]

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Tesla Model S járműve Autopilot módban még 2019. december 29-én hagyott figyelmen kívül egy piros lámpát, azon áthaladva pedig becsapódott egy Honda Civicbe, amelynek két utasa, Gilberto Alcazar Lopez és Maria Guadalupe Nieves-Lopez meghalt.

A pert 2021. októberben indították, de nyilvánosságra csak most hozták. Ez az első eset, amelyben vádat emelnek egy sofőr ellen, aki szélesebb körben elérhető, félautomata vezetéssegítő rendszert használt.

A bírósági dokumentumok szerint a Tesla hirtelen gyorsított fel egy nem biztonságos, kontrollálhatatlan sebességre, majd a rendszer nem vészfékezett, amikor arra szükség lett volna. Az áldozatok családjai a sofőrt és a Teslát is beperelték. A tárgyalásra 2023-ban kerül sor, a vádlott előzetes meghallgatására már a jövő hónapban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények