Kiderült, hogy miként hackeltek meg Teslákat 13 országban

Egy biztonsági kutató egy külsős szoftverben lévő hibák sorát aknázta ki, rémisztő eredményekkel.

Néhány biztonsági rés felfedezése után David Columbo biztonsági kutató számos Tesla autót tudott távolról feltörni, a világ eltérő pontjain, több országban. Most elárulta azt is, hogyan sikerült ez neki.

Az autókat állítása szerint a külsős TeslaMate szoftverben lévő hibákon keresztól tudta feltörni. Ez lehetőséget ad rejtett adatok elérésére, például az üzemanyag-fogyasztási naplót vagy a vezetési statisztikát is ki lehet belőle szedni. Az eszköz a Tesla API-n keresztül nyeri vissza az adatokat.

Különböző hibákon és nem megváltoztatott alapértelmezett jelszavakon keresztül Columbo végül számos Tesla API-kulcsát képes volt begyűjteni, majd ezeket arra használni, hogy távolról irányítsa az autókat.

A szakember állítólag 25-nél is több Teslát hackelt meg a világ 13 különböző országából, távolról. Olyan funkciókat tudott használni, mint az ajtók zárása, ablakok lehúzása, a kulcs nélküli indítás vagy a dudálás. Mindezt a sofőr tudta, engedélye nélkül. A vezetésbe ugyan nem tudott beavatkozni, de ezek a műveletek önmagukban elegendőek lennének, hogy a sofőrt megrémisztve balesetet okozzanak. Ráadásul akár Rick Astley is betölthető a főkijelzőre, a YouTube-on keresztül – árulta el Columbo.

A szakember szerint a TeslaMate legutóbbi frissítésében javították a hibákat, a Tesla pedig minden érintett fogyasztót értesített a történtekről. Ezzel együtt ezernyi kulcsot hívtak vissza.

A hiba ugyan nem közvetlenül a Tesla infrastruktúrájában volt, de a szakemberek szerint a Teslának komolyabban kell vennie a biztonság kérdését. Columbo közölte: folytatják a kutatás-fejlesztéseket, az autók biztonsága ugyanis nagyon fontos kérdés, főleg úgy, hogy minden gyártó a digitalizálások felé indult el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények