Fizetős tartalmak érkezhetnek a YouTube-ra

A Google szoftvercég tulajdonában álló YouTube tárgyalásokat folytat filmipari óriásokkal mozifilmek fizetős konstrukcióban történő online sugárzásáról – jelentette a Reuters hírügynökség a videomegosztó portálhoz közel álló forrásra hivatkozva. A meg nem nevezett informátor úgy tudja, a Google jelenleg a Lions Gate Entertainment, a Sony Pictures és a Warner Brothers médiacégekkel áll kapcsolatban az új tartalomszolgáltatás beindításáról, vagyis első körben a fent említett vállalatokhoz tartozó alkotások jelenhetnének meg a „kölcsönözhető” művek listáján. Amennyiben az üzletet sikerülne nyélbe ütni, ez lenne az első eset arra, hogy a YouTube pénzt kérne látogatóitól pusztán egy videofilm megtekintéséért.

Részletek egyelőre nem ismertek a tékázás anyagi vonzatával kapcsolatosan, de valószínű, hogy a portál – hasonlóan az Amazon vagy a Netflix online rendszeréhez – hozzávetőlegesen 4 amerikai dollárt (bő 750 forintot) kérne egy-egy mozifilm megtekintéséért a felhasználóktól. A világ első számú videomegosztó oldala egyébként már kínál tartalmakat a három óriáscég portfóliójából korábbi megállapodás alapján, az elérhető művek között elsősorban archív filmek, televíziós műsorok és promóciós klipek szerepelnek. Amennyiben az új szolgáltatás beindul, várhatóan elsőként az amerikai felhasználók próbálhatják ki, a Google később dönthet majd a területi kiterjesztésről.

A Google változatos eszközökkel próbál egy működő üzleti modellt felállítani a YouTube mögé, hiszen a videomegosztó nagy léptékben nézve mindössze filléreket hoz a konyhára – egyébként pedig masszívan veszteséges. (Említésre méltó, hogy a Credit Suisse áprilisi jelentése szerint a YouTube idén 470 millió dollárjába fog kerülni a Google-nak, bevételt pedig szinte egyáltalán nem hoz.) A portál reklámfelületei csak nem keltek el, komolyabb érdeklődés gyakorlatilag a mai napig sincs: a potenciális hirdetők nem igazán lelkesednek azért, hogy az oldalon hirdessenek, mivel a gyakorlatilag válogatás nélkül feltöltött tartalmak egyszerűen piacképtelenek. Ennek kézenfekvő magyarázata a túl differenciált tartalom: nincs mód a megfelelő reklámfelület kihelyezésére, és nincs kit velük megszólítani. A videók körülbelül 10-20 százaléka minősül professzionálisan szerkesztett alkotásnak – a marketingügynökségek szerint ez az egyik ok, ami miatt a márkáik reklámozhatatlanok, hiszen a terméket egyszerűen nem lehet mivel összekapcsolni. Tavaly a YouTube az összes videó mindössze 3 százalékra volt képes reklámszerződést kötni, ami minden, csak nem jelentős eredmény.

A médiaipar egyik óriásával is befürdött a YouTube még tavaly télen. Ugyanis hiába állapodott meg a Warnerrel még 2006-ban arról, hogy a csoport felvételei megtekinthetőek a videomegosztón, 2008 telén összevesztek a hirdetési bevételek elosztásáról, minek következtében több tízezernyi felvételt némítottak el végleg a portál adminisztrátorai.

Azóta történt

Előzmények