Hirdetés

Így publikáljon a YouTube-on

A Google tulajdonában álló YouTube videomegosztó portál tisztázta azokat az alapelveket, melyek megsértése esetén bizonyos tartalmakat eltávolíthat az oldalról: már nem nézik jó szemmel a felhasználók molesztálását, megszemélyesítését vagy fenyegetését, de törlésre kerülhetnek olyan anyagok is, melyek más emberek magánéletébe törnek be.

Szex, hazugság, videó

Elfogadhatatlan tartalomnak minősülnek például a meztelenséget vagy szexuális aktust bemutató felvételek. Ez alól kivételt képezhetnek tudományos, dokumentatív vagy oktatási jellegű tartalmak, amennyiben azok szigorúan kontextusban maradnak: egy mellrákkal foglalkozó dokumentumfilm például megfelelhet a cenzoroknak, viszont ha a felvételben kontextuson kívüli bevágások is szerepelnek, a videó könnyedén a kukában landolhat.

Tilos a gyűlöletbeszéd, vagyis általánosságban nem szabad valamely társadalmi csoportot megalázni, megfélemlíteni vagy a csoport ellen erőszakos fellépést kiváltani (egy nép vagy nemzet kritizálása még nem biztos, hogy átlépi a határt, de a sértő általánosítás már jó eséllyel igen). Tipikusan gyűlöletbeszédnek minősülhetnek a rasszista vagy szexista jellegű tartalmak.

Ne publikáljunk sokkoló vagy undort keltő anyagokat, vagy amennyiben mégis megreszkírozzuk, lássuk el azt további információval, írjuk körül, mit mutatunk be a felvételen. Példának okáért, amennyiben a farmgazdálkodást szeretnénk bemutatni, és történetesen egy vágóhídon forgatunk, a videó – habár sokkoló és undort keltő is lehet egyben – megfelelhet az irányelveknek, de ugyanakkor kerüljük az olyan részletek megjelenítését, melyek nem tartoznak a tárgyhoz; a felvétel célja nem lehet sokkolás csak illusztrálás, a munka dokumentatív bemutatása.

A „veszélyes” illegális tevékenységek ábrázolása szintén tilos. A YouTube szigorúan csak dokumentatív célzattal engedélyezi az olyan tartalmak megjelenítését, mint például a bombakészítés, mesterlövészet, terroristák kiképzése vagy éppen az illegális utcai versenyzés. Összességében a videó nem ösztökélhet arra másokat, hogy a felvételen bemutatott cselekményeket maguk is elkövessék vagy kipróbálják.

A szerzői jogok megsértésének tilalma az a korlátozás, melynek semmibe vétele minden bizonnyal a legtöbb fejfájást okozza a YouTube stábjának. Az oldal egyértelműen fogalmaz: ne publikáljunk engedély nélkül semmit, amit nem mi készítettünk – beleértve a képet és az esetleges hanganyagot egyaránt.

A lányom nélkül soha

A 18. életévüket be nem töltött személyekkel kapcsolatos tartalmakra speciálisan kényes szabályok vonatkoznak, természetesen semmiféle erőszakos vagy szexuális jellegű felvételt nem publikálhatunk fiatalkorúak szerepeltetésével, ugyanígy tiltott azon cselekmények ábrázolása, melyek a fiatalkorúak számára nem megengedettek. Általánosságban véve a YouTube azt ajánlja, hogy a családi videókat privát tartalomként regisztráljuk, így csak azok férhetnek hozzá, akiket mi engedélyeztünk.

Előfordulhat, hogy felvételünk készítése közben olyanokat is lefilmezünk, akik nem járultak hozzá képmásuk közléséhez. Ezeknek a személyeknek természetesen jogukban áll a videó eltávolítását kérniük, de legalábbis elvárhatják, hogy a tartalom bizonyos részleteit vágjuk ki a teljes műből. A YouTube lehetőséget nyújt arra, hogy ne váljon szükségessé a komplett film törlése, így amennyiben újravágjuk a felvételt, ismét feltölthetjük saját fiókunkba. Figyeljünk oda arra is, hogy ne adjunk közzé másokról személyes adatokat (telefonszámot, lakcímet vagy egyéb privát információkat), ellenkező esetben a teljes fiókunkat felfüggeszthetik.

A YouTube elvárja, hogy a közösség tagjai tisztelettel viselkedjenek a többiekkel, ezért nem látja szívesen a támadólag fellépő, másokat molesztáló vagy fenyegető egyéneket. Ugyanakkor arra is felhívja az oldalra regisztrált felhasználók figyelmét, hogy kerüljék a megszemélyesítést: mások nevében fellépni, más fiókjának pontos másolatát használni hasonló felhasználónévvel tilos, és a regisztráció törlését vonhatja maga után.

A YouTube közösségi irányelveit megsértő tartalmakat az oldalon böngésző felhasználók jelölhetik meg a flag funkció segítségével. Az adminisztrátorok a nap 24 órájában, a hét minden napján figyelik a helytelennek nyilvánított felvételeket, s amint bebizonyosodik, hogy a videó ténylegesen túllép azon a bizonyos határon, eltávolítják a rendszerből. Hasonló módon törlésre kerülhetnek felhasználók is, amennyiben a közösség tagjait molesztálják vagy fenyegetik.

Azóta történt

Előzmények