Szabadon felhasználható lesz a Google Trends is

Hirdetés

Tovább folytatódik a Google nyilvános API-kkal kapcsolatos projektje: a cég azt tervezi, hogy elérhetővé teszik a népszerű szolgáltatás, a Google Trends alkalmazásprogramozói felületét (API) – jelentette be tegnapelőtt Marissa Mayer, a Google alelnöke. Emellett az is lehetővé válik, hogy a kereséseket, a népszerű témákat grafikusan ábrázoló szoftver adatait a felhasználók letölthessék táblázatos formában is. Az alelnök azt nem mondta el, hogy pontosan mikor is lesz hozzáférhető a Google Trends API.

A Google Trends tavaly májusban indult, s eredeti célja az volt, hogy a keresés hatékonyságának növeléséhez nyújtson segítséget. Az átlag felhasználó számára – a Google által monitorozott oldalak alapján – leginkább a népszerűségi listák lehetnek érdekesek (Hot Trends), de nem nehéz megtalálni azokat a módokat sem, amelyeknél – kellő fenntartással – akár üzletileg is fel lehet használni a tendenciák elemzését – jelenleg 2004 januárjáig visszamenően. (A lenti képen a nyúl keresési gyakorisága látható.)

A minden keresőcégnél szokásos év végi toplistát egyébként ugyanekkor hozták nyilvánosságra a Google-nél is: ezek szerint a közösségi oldalak (YouTube, Club Penguin, MySpace, Facebook) az abszolút uralkodók, ők állnak a vezető helyeken 2007-ben, emellett az iPhone (az első helyen), a Webkinz, a Transformers, a Heroes, a TMZ és Anna Nicole Smith szerepelnek még az első tízben.

google_trends

Azóta történt

Előzmények