Letölthető az új Google Desktop Linuxra

Lassan készülget a Google Desktop linuxos kiadása. Miközben a windowsos változat már az 5.5-ös verziószámnál tart, a nyílt forráskódú operációs rendszerre hároméves késéssel idén júniusban megjelent verzió most jutott el az 1.1-ig, és még mindig béta-állapotú. A program elsősorban a számítógépen tárolt állományok indexelésére és gyors keresésére használható.

Az 1.1-es változat újdonságai korántsem forradalmiak, inkább apró csiszolgatásokról van szó. Ezért aki azt várta, hogy a linuxos változatban is megjelenik a windowsos verzió leglátványosabb szolgáltatása, az oldalsáv és az azon elhelyezhető gadgetek, az csalódni fog. Ehelyett olyan új funkciók kerültek a szoftverbe, mint a keresett alkalmazások közvetlen futtatása, több képformátum támogatása és azok szebb előnézeti képe a találatok ablakában. A legnagyobb szám mégis az – sajnos –, hogy most már a Microsoft Office dokumentumokban is tud keresni a Google Desktop.

A linuxos port a Google saját fejlesztésű motorját használja, és nem olyan nyílt forrású megoldásokra épül, mint amilyen a Beagle. Noha az internetvállalat több projektjét is szabadon hozzáférhetővé tette, a pekingi központban készített asztali kereső kódja nem tartozik ezek közé. A linuxos verzió Debian, Fedora Core, Ubuntu, Suse, Mandriva és Red Flag disztribúciókon futtatható – a telepítés feltétele a glibc 2.3.2+ és gtk+ 2.2.0+ csomagok megléte –, és angol, francia, olasz, német, spanyol, holland, kínai, japán, koreai és portugál nyelveken tud.

A Google Desktop letölthető a projekt holnapjáról.

Azóta történt

Előzmények