Törölheted az adataidat a kereső szerveréről

Az Ask.com, a nagy keresők nyomában lihegő, gyakran fontos újításokkal jelentkező keresőcég újabb innovatív lépéssel „lepte meg” tegnap a konkurenciát, amikor bejelentették, hogy felhasználóik számára elérhetővé tesznek egy olyan eszközt, amellyel törölhetik kereséstörténetüket.

A mától működő AskEraser alkalmazás kapcsolója megjelenik a keresőoldalon, s ha a felhasználó aktivizálja ezt a szolgáltatást, akkor keresési története néhány órán belül letörlődik a cég szervereiről.

Az Ask.com nyilvánvalóan azt az adatvédelmi támadáshullámot lovagolja meg, amely a nagy keresőcégeket éri, s mely szerint túl sokáig őrzik meg a személyes adatnak minősülő keresési történeteket – a Google jelenleg 18, a Microsoft, a Yahoo és az AOL 13 hónapig tárolja ezeket az adatokat.

Doug Leeds, a vállalat vezető alelnöke azt reméli ettől a felhasználóbarát lépéstől, hogy sokakat csábít el a versenytársaktól. Az Ask.com a Nielsen elemzőcég szerint jelenleg az ötödik helyen áll az Egyesült Államok keresőpiacán 3 százalékos részesedéssel (Google: 55 százalék, Yahoo: 19 százalék, Microsoft: 14 százalék, AOL: 4 százalék).

Meglehet, a cég jó irányba lépett, mivel a cégek által a közelmúltban csökkentett adattárolási időszak után a vállalatoknak a fokozódó fogyasztói és adatvédelmi nyomás miatt valószínűleg újra cselekedniük kell. Az ügyben most már komolyan érintettek a nagy közösségi oldalak is, amelyeknél szintén komoly aggályokat okoz az adatkezelés biztonságossága. Ugyanakkor ezek a sokmilliós felhasználói táborral rendelkező vállalatok azzal védekeznek, hogy a hirdetési rendszerek, kampányok hatékony működtetéséhez feltétlenül szükségük vagy egy hosszabb adattárolási időszakra, hiszen ebből tartják fenn ingyenes szolgáltatásaikat.

Azóta történt

Előzmények