Google, Semmelweis, kézmosás

A Google keresőjének mai animált nyitólogója – a doodle – a mostani járvány idején a nagy magyar tudós előtt tiszteleg.

A Google magyar képviselete külön felhívta arra a figyelmet, hogy a mai nap a Doodle egy magyar orvos, dr. Semmelweis Ignác előtt tiszteleg (ráadásul a vállalat a szokásoktól eltérően ezt a doodle-t globálisan 48 óráig fenntartja), akit a kézmosás egészségügyi előnyeinek első felfedezőjeként ismer a világ.

Hirdetés

Semmelweist 1847-ben ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol felfedezte és bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a szülészeti osztályok fiatal anyái között Európa szerte.

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, melynek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a „kóroktan elméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették.

Manapság Semmelweist úgy említik, mint „a fertőzés elleni küzdelem atyját”, akinek nemcsak a szülészet, hanem maga az orvosi szakma forradalmasítása is köszönhető. Nemzedékek figyelmét hívta fel arra, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények