A Google és a koronavírus

A ma közzétett közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra vonatkozóan is.

A Google bejelentette, hogy egy mobilitási jelentés adataival is hozzá kívánnak járulni a világjárvány elleni küzdelemhez. Közlik, hogy a Google Térképen aggregált és anonim adatokat használnak, hogy megmutassák, mennyire zsúfoltak különböző helyek, segítve ezzel a forgalmi dugók azonosítását vagy egy helyi vállalkozás csúcsidejének meghatározását.

A ma közzétett COVID-19 közösségi mobilitási jelentés célja, hogy betekintést nyújtson abba, hogy mi változott az otthoni munkavégzés, a kijárási tilalmak és más, a világjárvány görbéjének ellaposítását célzó intézkedések nyomán. Állításuk szerint ezeket a jelentéseket úgy alakították ki, hogy minél hasznosabbak legyenek, miközben betartják a szigorú adatvédelmi protokollokat és a vállalat irányelveit.

Hirdetés

Elemzésre, tervezésre

A jelentés összesített, anonimizált adatokat használt a helyváltoztatások tendenciáinak feltérképezésére földrajzilag, olyan helytípusok szerint kategorizálva, mint például rekreációs helyek (pl. éttermek, mozik, színházak, stb.), élelmiszerboltok és gyógyszertárak, parkok, tranzitállomások, munkahelyek vagy lakóépületek. Több hét trendjét mutatják be, a legfrissebb adatok pedig az elmúlt 48-72 órán alapulnak. Miközben a látogatások százalékpontos növekedését vagy csökkenését ábrázolják, nem osztják meg a látogatások abszolút számát. Az emberek magánéletének védelme érdekében egyetlen ponton sem kerülnek elérhetővé személyes azonosításra alkalmas információk, például az egyén tartózkodási helye, elérhetőségei vagy mozgása.

Ezt a jelentést világszerte közzéteszik, kezdetben 131 országot lefedve, beleértve Budapestet és Magyarország megyéit. Tekintettel az információ fontosságára, lehetőség szerint regionális szintű betekintést is nyújtanak. Az elkövetkező hetekben igyekeznek további országokat és régiókat felvenni a jelentések közé, hogy azt az egész világon hasznosíthassák a közegészségügyi tisztviselők, akik azon dolgoznak, hogy megvédjék az embereket a koronavírus terjedésétől.

Úgy vélik, hogy például ez az információ segíthet a tisztviselőknek megérteni az alapvető utazásokban bekövetkezett változásokat, amelyekre támaszkodva megfogalmazhatják ajánlásaikat a munkaidőre vagy a kézbesítési szolgáltatásokra vonatkozóan. Hasonlóképpen, a közlekedési csomópontok magas látogatottsága jelezheti annak szükségét, hogy további autóbuszok vagy vonatok indítására van szükség ahhoz, hogy az emberek a kellő szociális távolságot betartva utazhassanak. Végül pedig, nemcsak az emberek utazási szokásainak megértése, hanem a célállomások alakulása is segíthet a hivatalos szerveknek az útmutatások kidolgozásában a közegészségügy és a közösségek alapvető szükségleteinek védelme érdekében.

A közösségi mobilitási jelentésen túlmenően válogatott, a koronavírussal foglalkozó epidemiológusokkal működnek együtt egy meglévő összesített, névtelen adatkészlet frissítésén, amely segíthet a pandémia pontosabb megértésében és alakulásának előrejelzésében. Az ilyen típusú adatok a korábbiakban már segítettek a kutatóknak járványok előrejelzésében, a városi és tranzitinfrastruktúra tervezésében, valamint az emberek mobilitásának, illetve a konfliktusokra és természeti katasztrófákra adott reakciójának megértésében.

Adatvédelem

A közösségi mobilitási jelentésben ugyanazt az anonimizáló technológiát alkalmazzák, amelyet termékeikben használnak nap mint nap – írják a hivatalos közleményben. A jelentésben differenciált adatvédelmet alkalmaznak, amely mesterséges zajt ad hozzá az adatkészletekhez, kiváló minőségű eredményeket téve lehetővé egyetlen személy azonosítása nélkül.

A jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozzák létre azon a felhasználók adataiból, akik bekapcsolták Helyelőzményeik követését, amely funkció azonban alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Azok a felhasználók, akiknek be van kapcsolva a Helyelőzmények követése, Google-fiókjukban bármikor kikapcsolhatják a funkciót, illetve bármikor törölhetik helyelőzményeiket közvetlenül az Idővonalukról.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények