Google: mondj nemet az OOXML-re!

A héten Genfben vitatják meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) egyes nemzeti tagszervezeteinek képviselői, hogy a szabványosítási procedúra tavaly szeptemberi első körében elbukott Office Open XML (OOXML) dokumentumformátummal kapcsolatban feltett kérdésekre, megfogalmazott kifogásokra kielégítő választ adott-e Microsoft, illetve a dokumentációt elkészítő Ecma. A holnap véget érő ún. Ballot Resolution Meetinget követően az ISO-tagországok egy hónapot kapnak arra, hogy döntsenek: a válaszok tükrében változtatnak-e korábbi szavazatukon. Ha ekkor sem gyűlik össze a megfelelő számú támogató szavazat, az ún. gyorsított eljárás eredménytelenül ér véget, és a tervezetből nem lesz szabvány.

Azt, hogy sorsdöntő időszak jött most el az OOXML számára, a formátum támogatói és ellenségei is tudják. Nem véletlen, hogy mindkét oldal propagandagépezete magasabb sebességfokozatba kapcsolt.

Legutóbb, a hét elején a Google hallatta hangját: az internetvállalat a hivatalos blogjában kérte a szavazásban részt vevő nemzeti tagszervezeteket arra, hogy utasítsák el az OOXML szabványosítását. (Magyarország ezúttal nem szavaz, mivel tavaly szeptemberben többszöri, paródiának is beillő próbálkozásokat követően sem tudott hivatalos álláspontot kialakítani a kérdésben, és ezzel kizárta magát a folyamatból.) A bejegyzésben Zaheda Bhorat nyílt forráskódú programokért felelős vezető megismétli, hogy a cég a rivális és már 2006 óta ISO-szabvány OpenDocument (ODF) formátum mellett áll ki, amelyet már ma is széles körben alkalmaznak világszerte.

A Google – írja – részletesen elemezte az OOXML dokumentációját és a kritikákra adott válaszokat is, és úgy találta, hogy a formátum nem érett a szabványosításra, szükségtelen, és kizárólag a Microsoft Office érdekét szolgálja. A vállalat azt gondolja (lásd erről az Ecma több mint kétezer oldalas válaszára írt hivatalos reakciót), hogy – a két formátum közti hasonlóságok miatt, és mert az ésszerűség is ezt diktálja – egy második dokumentumszabvány létrehozása helyett az OOXML-ben bevezetett újításokat az ODF szabvány egy újabb revíziójában kell majd bevezetni, azaz a két tervezetet egybe kell gyúrni.

„A március 30-i határidő gyorsan közeleg. Ezért arra kérem önöket [a nemzeti ISO-tagszervezetek képviselőit], hogy alaposan tájékozódjanak, és figyeljenek azokra a hangokra, amelyek az OOXML és az ODF egyesítését javasolják” – írja Bhorat.

Azóta történt

Előzmények