Nincs semmi baj az Open XML-lel

Hirdetés


OOXML-ellenes karikatúra

Egy amerikai elemző- és tanácsadó cég szerint az XML-alapú dokumentumformátumok közötti választás ma elsősorban felekezeti döntés, nem a rivális megoldások valós előnyeinek vagy hátrányainak mérlegelésén múlik. A Burton Group elemzése megpróbál felülemelkedni az érzelmi érveken, és azt tanácsolja a Microsoft Office 2007-et választó vállalatoknak, hogy nyugodtan használják a szoftver alapértelmezett formátumát, az Office Open XML-t (OOXML). A szerzők – Guy Creese és Peter O'Kelly – szerint ugyanis idővel ez is elterjed, és – ahelyett, hogy kiszorítaná – együtt fog élni a rivális OpenDocumenttel (ODF), amely ugyancsak általánosan használt standard lesz.

A jelentés azt állítja, hogy a nyílt forrású OpenOffice.org irodai csomag és az abban használt ODF választása valójában a Microsofttal szembeni állásfoglalás. „Az ODF-re inkább úgy kell tekinteni, mint egy Microsofttal szembeni politikai megnyilatkozásra, nem pedig egy objektív technológiai választásra.” A szerzők szerint az ODF mögött álló vállalatok – többek között a Novell, az IBM és Sun – legfőbb célja az, hogy csökkentsék a Microsoft befolyását az XML-alapú dokumentumok piacán.

A tét nem kevés, hiszen egy hatalmas piacról van itt szó. Egy nyílt szabványú formátum létrehozása azért áll a rivalizáló felek érdekében, mert ezzel biztosítható, hogy a dokumentumok évek múlva is olvashatóak és kezelhetőek maradnak, ami főként a vállalatok, állami és közintézmények számára kulcsfontosságú szempont. Több ország kormánya azért döntött a már szabványként bejegyzett ODF felkarolása mellett, mert ezt egy iparági szereplőket tömörítő szervezet, nem pedig egyetlen vállalat fejleszti és felügyeli. Márpedig ez garancia arra, hogy termékstratégiai megfontolásokból nem dobják szemétbe néhány éven belül.

A Burton Group jelentése éppen arra figyelmeztet, hogy a Microsoft ott tud hibázni, ha nem tartja be ígéretét, és nem teszi valóban nyílt szabvánnyá saját formátumát, azaz nem enged majd beleszólást másoknak a szabvány alakításába. Ebben az esetben „a piac válasza gyors lesz és könyörtelen” – jósolja az anyag.

Azóta történt

Előzmények