Az OOXML-lobbi sem tetszik az EU-nak

Brüsszel a Microsoft ellen nemrég újraindított vizsgálata során arra a kérdésre is választ keres, hogy a szoftvervállalat törvényesen lobbizott-e tavaly az Office Open XML (OOXML) dokumentumformátum szabványosítása érdekében – írta pénteki számában a Wall Street Journal. A gazdasági lap forrásai szerint az uniós versenyügyi hivatal tájékoztatást kért Redmondtól az ügyben.

Amint arról lapunk több alkalommal beszámolt, ugyan az ún. gyorsított eljárás első körében a nemzeti szabványügyi szervezetetek szeptemberben elutasították az OOXML ISO-szabvánnyá emelését, felmerült a gyanú, hogy a Microsoft több tagországban is megpróbálta manipulálni a szavazás kimenetelét. Olaszországban például a voksolás előtti hónapokban a szoftvercég partnerei tömegesen csatlakoztak az olasz álláspontról szavazó bizottsághoz, amelynek létszáma rövid idő alatt 6-ról 85 főre emelkedett. A rivális formátum, a már ISO-szabvány OpenDocument mögött álló szervezetek és vállalatok szerint a Microsoft a saját embereit ültette a bizottságokba, hogy biztosítsa a számára kedvező szavazatot.

A magyarországi szavazás sem volt problémamentes. A hazai ISO-tagszervezet, a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) illetékes műszaki bizottsága júniusban ugyan a tervezet támogatása mellett szavazott, az eredményt azonban egy hónappal később eljárásrendi szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta az OpenDocumentet favorizáló IBM Magyarország, majd érvénytelenítette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint felügyeleti szerv. A később megtartott második ülés végül eredménytelenül ért véget. Sajátos, hogy a szavazás előtt néhány nappal hirtelen számos cég és szervezet döntött úgy, hogy részt kíván venni a korábban korántsem ilyen népszerű bizottság munkájában, aminek köszönhetően a tagok létszáma két hét alatt 14-ről 42-re nőtt.

Brüsszel a Wall Street Journal értesülései szerint most arra kíváncsi, történt-e törvénytelenség a bizottságok felduzzasztása és általában a szavazást megelőző lobbitevékenység során. A Microsoft annak idején azzal védekezett, hogy az ellenoldalt képviselő IBM hasonlóképpen mobilizálta saját partnereit.

Azóta történt

Előzmények