Steve Ballmer: Lenyomjuk a Google-t, ha rámegyek, akkor is!

Az idei CeBIT-en is beszédet tartó Microsoft-vezér, Steve Ballmer tegnap már az Egyesült Államokban hívta fel magára az újságírók figyelmét, ugyanis a hagyományos Las Vegas-i MIX konferencián állt ki az érdeklődők elé, hogy a közelmúlt legfontosabb eseményeiről beszéljen, illetve válaszoljon a neki feltett kérdésekre.

Ballmer szinte minden fontos, a Microsoftot és a nemzetközi IT-ipart érintő témáról mondott valami érdekeset, s a különféle tudósítások alapján igyekeztünk összeszedni, mi is hangozhatott el tegnap a kaszinók városában a Microsoft elnök-vezérigazgatójának szájából.

Ballmer hangsúlyozottan beszélt arról, hogy a „következő extra nagy falat” cége számára az online hirdetési piacon történő előrelépés, s újra kénytelen volt nyíltan bevallani, hogy e területen jóval a Google mögött kullognak. Elismerte, hogy a vállalat talán túl sokat késlekedett e területen, de utalt rá, hogy az – ezek szerint a Microsoftnál már tényként kezelt – Yahoo!-felvásárlás jelentős mértékben csökkenti a hátrányukat majd. A beszélgetést vezető Guy Kawasaki befektetési szakember, a Garage Technology Ventures egyik vezetője megpróbálta a felvásárlási kísérlet eddigi kudarcaira felhívni Ballmer figyelmét, aki szokásos stílusában zárta rövidre a vitát: „Tettünk egy ajánlatot. [hatásszünet] Tettünk egy ajánlatot. Ott van, bébi.” Ezek után magabiztosan kijelentette, hogy mivel az online hirdetés hatalmas üzlet, és az is marad, minden erejükkel azon lesznek, hogy komoly pozíciókat szerezzenek e területen is, majd tett egy furcsa utalást, mely szerint a keresés, mármint az ilyen technológia és az erre épített üzlet bizonyos értelemben megöli a reklámot. Ekkor Kawasaki megkérdezte tőle, hogy van-e otthon egy darts táblája, amelyen Sergey Brin és Larry Page, a Google alapítóinak és tulajdonosainak képe található, mire Ballmer azt válaszolta, hogy nem igazán jó dartsban, de a Google-t sosem téveszti szem elől, s – mint mondta – akkor is lenyomják a konkurenciát, ha beledöglik („So it may be my last breath at Microsoft, but we're going to be there, working away, building share”). Kawasaki egyébként az egész beszélgetés folyamán „G-word”-öt mondott a Google helyett („Tudjukki”), hogy cukkolja Ballmert, aki végül hangosan kifakadt: „Én ki tudom mondani a nevet: Google, Google, Google!”

Hirdetés

Ezek után Kawasaki – aki korábban az Apple-nél dolgozott – szívózott egy kicsit Ballmerrel, azt állítva, hogy a Mac megelőzi majd a Windowst (Ballmer kijelentette: nem hinné), majd az EU komoly ellenállása került szóba, ám ezt Ballmer nem akarta kommentálni. Kawasaki megkérdezte beszélgetőtársát arról is, hogy mit szól az Apple bejelentéséhez, mely szerint a Microsoft médiaplatformja, a Silverlight kerülne rá az iPhone-okra. Ballmer erre azt válaszolta, hogy a Silverlight kiváló termék, megfelelne az iPhone számára is, ám egy ilyen ügyletet illetően komoly kétségei vannak. Megemlítette, hogy nem igazán lehetne összehangolni az Apple üzleti modelljét, mely 30 százalékot kér az alkalmazások után, a Silverlightéval, amely viszont ingyenes termék. A Microsoft mindenesetre hasonló ügyben már megállapodott a Nokiával és a Palmmal.

Ezek után a Vistára terelődött a szó, amelyről Ballmer csak szépet és jót mondott, sőt, a Microsoft vezetője nekiesett Kawasaki MacBook Airjének, s komoly szidalmakkal illette. (Igaz, a beszélgetés zárásaként Kawasaki erre azzal vágott vissza, hogy ha Ballmer akar egy MacBook Airt, akkor szívesen segít, vannak barátai, akik tudnak kedvezményesen is szerezni neki egyet.)

A beszélgetés közben Ballmer kívánságra előadott egy részletet a híressé vált, Monkey Boy néven ismert táncából, majd odaszólt annak, aki kérte, hogy ha fogadás volt, s így az illető nyert, akkor kéri a felét… Íme:

S hogy ne feledjük a klasszikust sem:

Azóta történt

Előzmények