Így néz ki a Google Glass darabokban

A Google várhatóan nagy karrier előtt álló „okosszemüvege” két ok miatt keltette fel az érdeklődést: egyrészt mert az igen egyszerűnek látszó eszköz mögött igen komoly technológiai-fejlesztési háttér áll, másrészt pedig a viselhető számítástechnika első igazán komolyan vehető, hamarosan piacra kerülő darabjaként természetes módon feltámadtak az adatvédelmi aggályok. Ez utóbbiak elemzésébe most nem mennék bele, de könnyen belátható, hogy van némi alapja: az eszköz elterjedése után már fel sem kell emelni egy eszközt (mondjuk egy okostelefont), hogy azzal mások számára is látható módon különféle interakciókat hajtsunk végre, hanem a külső szemlélő számára észrevétlenül történhet adatrögzítés, -kérés stb.

Ez utóbbi miatt aggódnak a civil jogvédő tevékenységük folytán méltán világhírű mozgalom, a digitális világban az adatvédelemre figyelő Electronic Frontier Foundation munkatársai is, akik roppant kíváncsiak voltak arra, hogy maga az eszköz hogyan is épül fel, milyen hardverelemek teszik lehetővé az egyrészt nagy kényelmet nyújtó, másrészt komoly adatvédelmi kockázatokat hordozó eszköz működését.

Megszereztek egy ilyen szemüveget, majd – láthatóan szakértő módon – darabokra szedték, hogy lássák, milyen egységekből épül fel.

Google Glass

A vizsgálat nem hozott semmi rendkívüli eredményt – erre egyébként érezhetően nem is számítottak –, ám a kommentár nélküli, nagyszerű képekkel illusztrált beszámoló két dolgot világosan megmutat. (Amellett, hogy lehet élvezkedni a tényleg professzionális megoldásokon.)

Az egyik, hogy egy csúcstechnológiás internetes eszköz az alkatrészek finomsága mellett is csak akkor értékelhető igazán, ha a mögé tett fejlesztési, illetve infrastrukturális, üzemeltetői háttérrel együtt szemléljük. A másik következtetés inkább ideológiai (nem tagadva azt a hatást, amit a múlt héten kirobbant megfigyelési botrány okozott): ez egy olyan cucc, ami van annyira kifinomult, hogy már most bármire alkalmas, és ha a várható fejlesztésekre tekintünk, még szélesebbek a távlatok.
Általában óvakodom a paranoiát akárcsak minimálisan is suggalló megjegyzésektől, de a képeket nézve óhatatlanul a Mátrix jutott eszembe:

Azóta történt

Előzmények