Adatvédelmi biztosok aggódnak a Google Glass miatt

Jennifer Stoddart kanadai adatvédelmi biztos tegnap hat ország 36 adatvédelmi hatóságának nevében nyílt levelet intézett Larry Page-hez, a Google vezetőjéhez, melyben kifejezi a cég új terméke, a Google Glass miatt felmerült aggályait, és több kérdést feltesz, melyekre mihamarabb választ kíván kapni.

Hirdetés

Az egyik legkomolyabb kifogás, hogy a különleges tudású okosszemüveg lehetőséget adhat bárki számára, hogy másokról adatokat rögzítsen (például észrevétlenül lefilmezze), ráadásul ezek az adatok a Google rendszerébe is bekerülnek, ami újabb adatvédelmi problémákat vet fel. A biztos asszony leírja, hogy nem rendelkeznek részletes technológiai leírásokkal, így csak a médiában megjelent információkra hagyatkozhatnak – épp ezért kérik a cégvezetőt, hogy ismertessék teljes körűen az eszköz működését, illetve a Google felhőszolgáltatói tevékenységét is mutassák be a szemüveggel kapcsolatban.

A biztosok többek között olyan kérdésekre várnak kimerítő válaszokat, mint:

  • hogyan tartja be a cég a Google Glass esetében az adatvédelmi előírásokat?
  • milyen információkat gyűjt a Google a Glass segítségével? ezek közül milyen információkat osztanak meg harmadik felekkel?
  • hogyan szándékoznak felhasználni a begyűjtött információkat?
  • mi a helyzet az arcfelismerő technológiákkal? – főként a jövőben, mivel állítólag most ilyen funkció nem kerül a szemüvegbe
  • a termékeny együttműködés keretében hajlandó-e a Google a szemüveget bemutatni az adatvédelmi hatóságoknak, illetve tesztre átadni?

A Google egyelőre még nem reagált a megkeresésre. Május végén egyébként amerikai képviselők is feltettek hasonló kérdéseket az eszközzel kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények