Hirdetés

A Google újabb súlyos büntetésre számíthat Európában

Az EU malmai szokás szerint lassan őrölnek, de a versenyügyi biztos távozása előtt még akar egy nagyot dobni.

Hirdetés

Margrethe Vestager, az Európai Unió (a választások miatt hamarosan leköszönő) versenyügyi biztosa a héten fogja bejelenteni, hogy egy rég folyó vizsgálat végeredményeként a hirdetési rendszer működtetése miatt, melynek feltételei hátrányosak voltak a versenytársak számára, komoly büntetés kiszabását kezdeményezi a Google-lal szemben – értesült belső forrásokból a Financial Times.

A Google-ra az EU-ban eddig két ügyben összesen közel hétmilliárd eurónyi büntetést szabtak ki az elmúlt két évtizedben: 4,3 milliárdot az Android operációs rendszer monopolhelyzetével való visszaélés miatt, illetve 2,3 milliárdot azért, mert platformjaikon versenyellenesen részesítették előnyben saját szolgáltatásaikat. (Igaz, mindeddig egyiket sem fizették meg, mivel fellebbeztek a döntések ellen.)

A szóban forgó eljárásban az AdSense hirdetési rendszer állt a középpontban, ahol a feltételezések szerint hátrányos helyzetbe hozták a versenytársakat a hirdetések elhelyezésénél, olyan szerződési feltételeket alkalmaztak (erről részletesen annak idején itt írtunk). Ennek lényege, hogy megkövetelték a Google-kereső megjelenítését a harmadik felek oldalain, illetve később, amikor lazítottak a feltételeken, Google-hirdetések megjelenítését írták elő, illetve jogot formáltak a hirdetések ellenőrzésére. Ezek a feltételek már nem élnek, a Google 2016-ban a nyomás hatására kivezette őket. Elmarasztalás esetén akár a globális forgalom 10 százaléka is lehet a büntetés összege, azaz 13 milliárd dollár – ám a maximális büntetés kiszabása valószínűtlen, jóval kisebb summára lehet számítani.

Azóta történt

Előzmények