A Google próbál megfelelni az EU-s előírásoknak

A vállalat jogászai a fizetős licencek tervével álltak elő.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a Google azért kapott rekordbüntetést Európában, mivel megkövetelték az Androidot használó gyártóktól, hogy a teljes értékű verzió használatához előre telepítsenek fel a készülékekre egy Google-termékeket tartalmazó alkalmazáscsomagot, ez volt a feltétele a Play Store használatának – ráadásul a Store és egyéb alkalmazások használatát általában nem engedélyezték az önállóan módosított, forkolt verzióknál. Mindezzel, a termékkapcsolással, jogosulatlan versenyelőnyhöz jutottak.

A vállalat természetesen nem hagyta annyiban, a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be az Európai Bíróságnál, illetve – mint Hiroshi Lockheimer, platformfelelős alelnök tegnapi közleményéből kiderült – bevezetnek néhány változtatást, hogy megfeleljenek az európai uniós előírásoknak. E tervekről értesítették az Európai Bizottságot is.

A legfontosabb változtatás, hogy az EEA (European Economic Area) területén a gyártóknak a kereső és a Chrome kivételével (melyekre külön, ingyenességet biztosító licenc vonatkozik) licencdíjat kell fizetniük a Google-alkalmazások előtelepítése után. Maga az Android továbbra is ingyenes és nyílt forrású rendszer marad. Emellett a forkolt rendszereken is engedélyezik a Google-alkalmazások előtelepítését.

A tervek szerint a változtatások 2018. október 29-én lépnek hatályba az EEA területén.

Azóta történt

Előzmények