Rekordbüntetést kapott a Google

Ebben is csúcsot döntöttek. A közlemény kiadása után frissítjük hírünket.

A fontosabb lapok már tegnap összefoglalták a belső forrásokból származó információkat, és ezek mind arra mutattak, hogy az Európai Unió hatóságai az androidos alkalmazások miatt indított versenyügyi eljárás során óriási büntetést fognak kiszabni az amerikai vállalatra.

Nemrég a Bloomberg hírügynökség írta meg, hogy információik szerint végül a büntetés összege 4,3 milliárd euró (mintegy 1350 milliárd forint) lett. Ez a maximumnak kb. fele - az uniós szabályok szerint egy ilyen ügyben a kiszabható büntetés felső határa a vállalat előző évi globális árbevételének 10 százaléka lehet.. 2017-ben a globális árbevétel majdnem 111 milliárd dollár volt.

A határozatot valamikor ma fogják hivatalosan kihirdetni, az ügy súlya miatt feltehetően élő sajtótájékoztató keretében. (Időközben kiderült, hogy Margrethe Vestager versenyügyi biztos magyar idő szerint délután egykor fogja megtartani a sajtótájékoztatót, melyet itt lehet élőben követni.)

Hosszú történet

A Google ellen folyó trösztellenes eljárásokról rendszeresen beszámol az IT café is, így az androidos ügyről is. Ennek lényege, hogy az EU versenyügyi biztosa szerint különösen aggodalmas az a gyakorlat, ahogy a Google a kétoldalú szerződésekben rákényszeríti a gyártókra és a szolgáltatókra a vállalat termékeinek telepítését (pl. csak akkor férhetnek hozzá a Play webáruházhoz, ha előtelepítik a keresőt és a Chrome böngészőt). Ez viszont tiltott árukapcsolás, az egyik termék monopol- vagy piacvezető pozícióját használják ki egy másik termék népszerűsítésére, mely komoly hátrányba hozza a versenytársakat, akiknek nincs ilyen lehetőségük.

Frissítés: a sajtótájékoztatón a versenyügyi biztos pontosította a büntetés összegét (4,34 milliárd euró), emellett elmondta, hogy a Google 90 napot kapott a kifogásolt gyakorlat megszüntetésére. Amennyiben ezt nem tartják be, naponta az anyavállalat, az Alphabet Inc. globális napi árbevételének öt százalékát kitevő további büntetésre számíthatnak.

Frissítés2: a Google szóvivője, Al Verney gyors nyilatkozata: "Az Android kibővítette a felhasználók lehetőségeit, nemhogy szűkítette volna. Az életteli ökoszisztéma, a gyorsan reagáló innováció és az alacsonyabb árak az egészséges verseny jellemzői. Meg fogjuk fellebbezni a döntést."

Frissítés3: az Európai Bizottság közzétette határozatának szövegét az indoklással együtt

Azóta történt

Előzmények