Új hozzászólás Aktív témák
-
moli.hu
őstag
teljesen egyetertek.
-
törölt tag
Szokott az öreg hülyeségeket beszélni, de most én is teljesen egyetértek vele.
-
attila9988
őstag
Annyira igaza van...... erről papolok itt is mióta. (többek között.
)
[ Szerkesztve ]
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Narxis
nagyúr
Nagyon egyetértek.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
BiP
nagyúr
Szerintem is igaza van.
(A cím nekem kicsit képzavar. Nálam legalábbis a bűn erősebb, mint a hiba.)
-
zsigus
őstag
Szerintem is igaza van (és BiP-nek is legyen inkább: több mint hiba= bűn)
Egyetlen egy előnye van ennek a "felhőnek" az, hogy elvileg nem veszhetnek el az adatok, nem úgy mint a saját gépen ahol esetleg elszállhat a vinyó.
De ettől függetlenül inkább vesszen el akár 2TB adatom akkor sem fogom "nyilvánosságra hozni" a magán célú dolgaimat.
Cégeknél még talán működhet a cloud mert ott zárt rendszer van de az más tészta.[ Szerkesztve ]
-
toldy
őstag
Ez a cloud dolog vegyes "érzelmeket" vált ki belőlem. Az biztos hogy magát a rendszert magamtól nem fogom cloud alapon működtetni, szeretem ha egy gépet tudok offline is használni. De viszont vannak keretek melyek közt jó ötletnek vélem, mégpedig a játékok tekintetében. Hiszen megfelelő minőségű szolgáltatás esetenén egy monitor hátuljára szerelt dobozka méretű gépen is lehet full beállításokon játszani, és ezzel rengeteg anyagot,energiát lehet spórolni.
[ Szerkesztve ]
Az élet nem habostorta.
-
dajkopali
addikt
-
törölt tag
Stallman elfeledkezik egy apróságról: mi van akkor, ha a felhasználók felhőben, ezzel együtt bárhol elérhetően akarják tartani az adataikat, és ezért hajlandóak lemondani a személyes adataik egy része feletti kontrollról?
-
Fecow
aktív tag
Hát pedig az összes nagyobb IT cég cloudosít, sőt bizonyos vélemények szerint az IT evolúció következő lépcsője (IT közmű).
Egy dolgot felejt el Stallman, bár kétségtelen, félelmei nem alaptalanok, hogy a Privacy az jogi kategória. Azt technológiailag csak segíteni lehet, de szabályozni jogilag kell.
Az sem új probléma, hogy az adatok kiszolgáltatottak másik félnek, és hogy ne tehessenek meg bármit, nyom nélkül, kitalálták az auditálást.[ Szerkesztve ]
Nyergeld meg a nagyot
-
Parson
addikt
Nagyon egyszerű a megoldás:
1. Csak azokat az anyagokat szabad cloudositani, amiket máshonnan is el kar érni az ember.
2. Amiket cloudosit, azok jó ha nem sértik a magánszféráját.
3. 1. és 2. pontból fakadóan plusz pedig abból, hogy vannak számitásigényes szoftverek, amiknek müködését nem lehet majd ezzel megoldani, megmarad a lokális adattárolás is.Én vhogy igy tudom csak elképzelni a biztonságos rendszert nagy vonalakban... bár full biztonság ugy se lesz...
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
törölt tag
Az amerikai szoftvermérnök példaként azt említi meg többek között, hogy az USA-ban a rendőrség csak bírósági határozat birtokában kutathatja át egy polgár számítógépét, ám ha az illető a „felhőben” tárolja fájljait, akkor azt már nem védi ilyen jog, a nyomozók akkor is megnézhetik őket, ha személyre szóló házkutatási parancsuk nincs, elegendő a szervereket biztosító cégre szóló engedély, esetleg még az sem elvárás.
ez biztos? szoffermérnök, nem jogász.
mert egyelőre az egész cloud és adatok felhasználása, velük történő visszaélés még elég hipotetikus szinten jár, lévén nem folyt tudtommal ez ügyben semmilyen eljárás, nincs bevett gyakorlata, illetve a kúglit még senki nem vádolta meg személyes adatokkal történő visszaéléssel sem. tudtommal.
másrészt meg mint laikus kérdezném, mennyi életképes vagy elképzelhető a cloudban lévő adatokat valamilyen kriptográfiai módszerrel titkosítani (pl. aes), és az csak ennek a kulcsnak a birtokában válik hozzáférhetővé? meg lehet ezt oldani úgy, h a server oldalon nem tárolódik el, nem válik semmilyen módon hozzáférhetővé a jelszó?
nem mintha szükségem lenne valaha is a cloudra, vagy ingerenciám támadna rá, ugyanolyan semmitmondó lufi és gumicsont mint a webkettő, amit a marketingesek tűznek a zászlajukra.[ Szerkesztve ]
-
attila9988
őstag
válasz
#20678144 #10 üzenetére
ha a felhasználók felhőben, ezzel együtt bárhol elérhetően akarják tartani az adataikat
Már hányingerem van ettől a "bárhol elérhető" dumától... Hány helyen akarod elérni az adataidat? Ha el akarod vinni valahova, megteheted. Ha el akarod juttatni valakinek akár interneten, megteheted.. Nehogy már azért kelljen a felhő hogy akárki bejelentkezhessen, és megnézhesse a cuccokat akár Afrikából is.....
és ezért hajlandóak lemondani a személyes adataik egy része feletti kontrollról?
Az egyik pillanatban azt akarják nekem megmagyarázni hogy az emberek annyira hülyék, mint egy 3 éves gyerek, a másikban meg azt, hogy felelősen végiggondolva elhatározzák hogy egy amcsi mamut+kormány+reklámcégek+ki tudja még ki használhassa az adataikat... Na ne viccelj.
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Sweet Lou 6
addikt
igaza van. csak az a szomorú, hogy az emberek hülyék, tehát a chrome os valószínű sikeres lesz.
sweetlou6.wordpress.com
-
Parson
addikt
válasz
attila9988 #14 üzenetére
Nekem meg pont attól van tele a tököm, h állandóan szinkronizálnom kell jobbra balra, a számitógépek a telefonok és egyéb kütyük között...
-
Vladi
nagyúr
Szerintem meg a user még mindig 90 iq vagy afeletti. Többnyire. Szóval döntse el maga.
Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
-
attila9988
őstag
A cikkben is arról van szó, hogy nem az a gond hogy igénybe vehetsz "cloud" alapú szolgáltatásokat, hanem az ha ezekre rá vagy kényszerítve, mint ahogyan a chrome os -nél is megfigyelhető ez a jelenség. (Ráadásul a chrome os még csak nem is igazi cloud rendszer, hiszen a másik topic -ban is tárgyaltuk, hogy pl a docs is tonnányi js -t tölt le, és kínozza vele a gépet) Ha MINDEN adatodat rá kell bíznod egy vállalatra.... az az őrültség, és a vég kezdete, legalábbis ami a digitális szabadságot illeti. SŐT. A magánélet végét is jelentheti. Magánélete majd csak annak lehet, akinek lesz pénze rá... De még nincs veszve semmi. Megbukhat a koncepció, ahogy annó a terminálos világ is bedőlt, majd évekkel később a netpc is ilyen sorsra jutott...
-
-
zsigus
őstag
Én sem azt mondom, hogy ez nem jó dolog, mert valóban valahol előny.
De azt, hogy magánembereknek ilyen szolgáltatást szeretnének nyújtani azt nem díjazom (mintha ez sokat számítana).
Már a jelenlegi internet is arról szól, hogy hogyan figyeljük meg az embereket gondolok itt a google-re vagy a facebook-ra.
Lassan tényleg eljutunk arra a szintre ahol már a Máv menetrendnél is lesz Like gomb és lehet "lájkolni" a 16:30-as pesti gyorsot.És persze a facebook és a google mindent megtesz azért, hogy minél jobban kövesse az "állítólag extra szolgáltatásokkal" az interneten fenn lévő embereket.
Persze ez sem elég nekik mindent akarnak, a felhasználó minden adatát.Nem lepődnék meg azon, hogyha az USA-ban a közeljövőben nem a gyanúsítottak számítógépeit vizsgálnák hanem elmennének a google-hoz és egyszerűen elkérnének mindent róla.
Persze ez az USA-nak jó mert nem csak az USA-ban élőket hanem lényegében a világon mindenkit nyomon követhetnének (vagy lehet, hogy teszik is már most).
Nincs üldözési mániám sőt még hasonló sem de ez már tényleg egy kicsit sok és nem hinném, hogy ez valamikor is változni fog, ennél már csak rosszabb lehet.
-
Parson
addikt
válasz
attila9988 #19 üzenetére
Pont ezt irtam le korábban... nem kell minden adatot megosztani.
-
Badman 4ever
őstag
Én max. úgy használnám a cloudot, ha feltöltés előtt mindent titkosítok, mondjuk 1024 bitre, aztán nyugodtan nyúlhatják az adataimat.
Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
-
Parson
addikt
válasz
attila9988 #20 üzenetére
Na látod pont ez a naiv ozzászólás... nem 2 percről van szó... hanem sok sok egyeztetésről, ha sok eszköz van és sok adat... ez az amit végezzen automatice a rendszer és hagyjon engem fokuszálni az igazi problémákra, amik nem automatizálhatóak.
-
stribika
csendes tag
Egy előnye azért mégis van a felhőnek: Mikor elveszik az adat, legalább tudsz valakit hibáztatni magadon kívül.
-
gombsadi
aktív tag
Hogy én mennyire utálom a cloud computing baromságot(igen, szerintem is az), de manapság semmit sem tudunk már nélküle csinálni, hány ember üzemeltet otthon mail szervert(gondolkodom rajta erősen)? A többi dologról nem is beszélek, a web2 beszippant ha használod. A cégek is erre mennek, a Dell a hévégén vásárolta be magát 1milliárd dollárért a cloud computing világába. Ez egyszerűsíti a felhasználó komplett net élményét, ezt használják ki a gyártók(én a web2-t is utálom).
-
attila9988
őstag
Hát én nem tudom hogy mi olyan bonyolult néhány eszközön megoldani hogy aktuálisan fontos adatok elérhetőek legyenek.. Nálam is minden ott van ahol kell, és képzeld. A guglival nem tartom szinkronban az adataimat, mert neki azokhoz SEMMI köze.
-
attila9988
őstag
Ezzel meg nem mész sokra.... ha elolvasod bármelyik cloud -os cég licnc szerződését, megérted hogy miért nem... (SŐT, ha elvesztetted az adataidat, igazából már nem segít semmi se, hiszen azok vélhetően megismételhetetlen dolgok voltak.)
-
Parson
addikt
válasz
attila9988 #30 üzenetére
Látom nem tudsz olvasni. Sok eszköz, sok adat. SOK eszköz, SOK adat. Remélem igy már érthető voltam. Köztük pedig automatizált szinkronizálás. AUTOMATIZÁLT... Olvassunk már figyelmesebben pls. Thx.
-
bigz
tag
válasz
attila9988 #14 üzenetére
Szemantikai kerdes, de a 3 eves gyerek nem hulye. Budos meg ronda meg idegesito, de nem feltetlenul hulye. A fogalom, amit keresunk, az a tapasztalatlan, illetve tudatlan. Ha ennyi embernek erdeke, vagy csak szive csucske, hogy a sok luzer ne legyen kiszolgaltatva, akkor miert nem epit valaki egy olyan globalis tudastarat, ami BARKI szamara ertheto modon leirja azokat a biztonsagi lepeseket, amiket meg kell tenni, illetve ha epitett, akkor miert nem kovet el mindent annak erdekeben, hogy MINDENKI tudjon rola? A Wikileaks publicitasa hatalmas, pedig az szemelyesen nem erint mindenkit kozvetlenul, az viszont alacsonyabb muveltsegi foku emberek eseteben is relevansabb, hogy ki mikor kukkant bele a szemelyes irataikba. Amugy egyetertek azzal, hogy ez nem technologiai problema, hanem a jogalkotasra felhatalmazott szervezetek keresztje, ami viszont az eddigi kiszolgaltatottsag mezsgyeirol (illegalis modszerek, fergek, ransomware-ek es hasonlok) az osszeeskuves-elmeletek fele tereli a kerdest - persze csupan ott, ahol a torvenyhozasnak barmi koze van az eppen aktualis politikai es az azok mogott huzodo gazdasagi hatalmakhoz, az osszes tobbi orszag tehat biztonsagban erezheti magat. Ha van, amin pozitivan valtoztat az cloud, az viszont a hivatalosan illetektelennek minositett hozzaferes talan, elvegre lehet, hogy egy-egy ilyen multi kepes a tamadasok nagy reszet kikuszobolni, vagy legalabbis nagyobb hatasfokkal dolgozik, mint egy ingyenes virusirto + jelszoval vedett wireless router kombo, amit az emberek nagy szazaleka hasznal.
A kodlas viszont engem is erdekelne, amennyiben teljesen online tortenik minden, lehet ugy titkositani, hogy a kulcsot ne tarolja a szerver, vagy legalabb ne (illetektelenek szamara) azonosithato helyen?I <3 Razer Mantis Control.
-
gombsadi
aktív tag
válasz
attila9988 #32 üzenetére
Pedig a legjobb az lenne, a titkosítást konkrétan hányan használják? Valami statisztika jó lenne.
A titkosítást ugyanúgy lehetne használni a cloud computing-nál.[ Szerkesztve ]
-
tobal
tag
válasz
#20678144 #10 üzenetére
Erre eddig is volt lehetőségük, pl én is tárolok adatokat cloud-ban, mivel száz helyről netezek, és így könnyebb. RMS-nek azzal van gondja amivel nekem is: hogyha ez trend lesz, és erre halad a számítástechnika, akkor egy idő után teljesen kiveszik a felhasználók kezéből a kontrollt, akár akarják, akár nem.
-
törölt tag
válasz
attila9988 #20 üzenetére
sőt, szerintem a gúgle az apokalipszis egyik lovasa, a vég hírnöke, a végső pusztulás elhozója.
[ Szerkesztve ]
-
gombsadi
aktív tag
válasz
#95590400 #38 üzenetére
Ha az öreglány meglépi ezt/ezeket, akkor többet nem igazán lehet fújni a google privacy-ra
[ Szerkesztve ]
-
riki
senior tag
Hát némely dologban igazatok van,de amibe a google-s srácok pénz nyomtak,az még mindig arannyá változott. Az Androidot is temették mikor megjelent,s lassan snassz lesz aki más os-t ,használ a telóján.
-
stribika
csendes tag
válasz
attila9988 #31 üzenetére
Igaz, de mennyivel jobb érzés azt mondani, hogy "a gyökerek a google-nál elvesztették az adataimat", mint azt, hogy "akkora állat vagyok, már megint nem csináltam rendes backupot".
-
Angel1981
veterán
Teljesen igaza van!
A felhasználók nagy többsége azonban nem gondol bele ezekbe, épp ezért a CC előtt nagy jövő áll..... -
^Clown
veterán
Nem mond hülyeséget a csóka...
-
attila9988
őstag
A kodlas viszont engem is erdekelne, amennyiben teljesen online tortenik minden, lehet ugy titkositani, hogy a kulcsot ne tarolja a szerver, vagy legalabb ne (illetektelenek szamara) azonosithato helyen?
Az a gond, hogy a guglinak, és a többi cloud huszárnak az nem jó, ha te szénné titkosított adatokat raksz fel a szervereikre. Amikor pedig a programokat is ők adják, amivel a tartalmat létrehozod, akkor SEMMI beleszólásod nincs a tárolás módjába. (és nem csak abba..) Ilyen körülmények között nem tudod titkosítani az adatokat.. Ez csak olyankor lehetséges, ha maga a kliens program végzi ezt, a helyi gépen. Pl egy email kliens esetében is így történik a dolog.
-
attila9988
őstag
válasz
Angel1981 #44 üzenetére
nagy jövő áll.....
Nem biztos. Van ennek vízhangja azért.. a guglinál is azon aggódnak újabban, hogy az emberek nem bíznak bennük... a végén még ők maguk végzik ki a "teljesen cloud alapú rendszerek" koncepcióját. Azon a napon fogom megszeretni a guglit.
-
attila9988
őstag
válasz
#95590400 #38 üzenetére
sőt, szerintem a gúgle az apokalipszis egyik lovasa, a vég hírnöke, a végső pusztulás elhozója.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólást. Kapsz egy tapsot is hogy örülj.
Ezek után remélem majd mondasz valami értelmeset is.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Parson
addikt
válasz
attila9988 #48 üzenetére
Már bocs, de még igencsak van hova fejlődnöd, ha még a poént se érted...
-
Penge_4
veterán
Eddig is egyetértettem a nézeteivel, de ez az ember egy isten!
(#5) BiP: Eltorzult értékrendünkben nem, mivel a szerzői jogvédett fájlok letöltése bűn, ha viszont bejelentesz például pedofil tartalmat és ezáltal kalóz Windows képében bizonyítják rajtad a bűnt, akkor hibáztál.
Vagy a Wikileaks esete bűn, ellenben a kiszivárogtató
árulókatona tette hiba, hogy a jófejkedő "rendszer ellenségéhez" fordult segítségért.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
it A számítástechnika egyik élő legendája évek óta harcol a cloud computing ellen, és a hamarosan megjelenő felhőalapú operációs rendszer merev ellenzője.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 25 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN!
- PC JÁTÉKOK (OLCSÓ STEAM, EA , UPLAY KULCSOK ÉS SOKMINDEN MÁS IS 100% GARANCIA )
- Windows/Office termékek Garanciával, Legjobb áron!
- Office Professional Plus 2016, 2019, 2021 RETAIL licenc kulcsok - MEGA Akció!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest