Hardveresen gyorsítja a videolejátszást az új Chrome

Hirdetés

A böngésző béta-csatornájában tegnap megjelent a Chrome 10-es verziója, mely négy fontosabb újítást hoz. Látványosan javult a Crankshaft kódnevű JavaScript-motor teljesítménye, ez a vállalat V8 benchmarkjában a kurrens stabil kiadásnál 66 százalékkal teljesít jobban. Új, hogy a program a videolejátszáskor is támaszkodik a grafikus processzorok számítási kapacitására, ami nagy mértékben tehermentesíti a központi processzort. A Google mérései szerint teljes képernyős lejátszásnál akár 80 százalékkal is csökkenhet a CPU terhelése.

A 10-es bétában lehetőség van a böngészőben – a könyvjelzők, a beállítások, a választott téma és bővítmények mellett – az elmentett jelszavak szinkronizálására is az egyes számítógépek között. A felhasználó a gépek közt megosztott jelszóadatbázist egy külön szinkronizálási jelszóval is levédheti.

A negyedik változás a beállítások átalakítása: ez a menüpont mostantól nem felugró ablakban, hanem egy önálló lapon jelenik meg, akárcsak a weboldalak (lásd a videót). A fejlesztők egy keresőmezőt is beszúrtak erre az oldalra, így nem feltétlenül kell végigtúrni a beállítások minden lehetőségét, elég begépelni a keresett opciót. Az új béta alapértelmezés szerint kikapcsolja az elavult, nem frissített bővítményeket is.

Szintén tegnap jelent meg a Chrome fejlesztői csatornájában – Windows, Mac és Linux platformra egyaránt – a 11-es verzió, mely javarészt hibajavításokat tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények