Chrome: a böngésző választja a jelszót, tárolja, megváltoztatja

A Google böngészőjének fejlesztői egy kényelmi, egyben biztonsági funkciót kívánnak a programba építeni, mely segítené a felhasználókat a jelszavakkal való küzdelemben – közöltek részleteket a fejlesztésről a hivatalos blogban.

A bemutató szerint az új funkció egy regisztrációt és jelszómegadást kérő weboldalon lehetővé tenné, hogy a böngésző generáljon egy biztonságos jelszót, ügyelve arra, hogy ezek az egyes oldalakon különbözőek legyenek. Emellett tervbe vettek egy olyan funkciót is, amikor a felhasználói fiók feltörésének észlelése után a rendszer automatikusan megváltoztatná az illető által használt összes jelszót. A leírásban az is szerepel, hogy tisztában vannak vele: ha ez a lehetőség jól működik majd és széles körben elterjedt lesz, akkor a Google még kívánatosabb célpont lesz az internetes bűnözők számára, de mivel már most is kiemelten támadják őket, lényeges változás e téren nem várható.

chrome

A változás annyiban nem újdonság, hogy a weboldalakon használt jelszavakat a Chrome – a többi böngészőhöz hasonlóan – képes eltárolni, illetve különféle gépek között szinkronizálni:  az utóbbit érintő kommunikáció titkosítva folyik a hálózaton. A jelszógenerálás sem új önmagában, léteznek már ilyen szolgáltatások – ám ezek egyrészt egy külön letöltendő szoftvert igényelnek, másrészt nem ingyenesek. A Google most egybegyúrná és ingyenesen kínálná ezeket a lehetőségeket, igaz, a leírásból még nem világos, hogy a funkció alapból bekerülne a böngészőbe, vagy választani kell majd.

A fejlesztők leírják, hogy több kihívással kell megküzdeniük: kell egy olyan technológia, amelyik biztosan felismeri a jelszót kérő oldalakat, hogy fel tudja ajánlani a generálást. Ezek után azt is meg kell oldaniuk, hogy az általuk véletlenszerűen előállított jelszavak megfeleljenek azoknak a követelményeknek, amiket az adott weboldal készítői támasztottak. Ez utóbbi valószínűleg nem lesz tökéletesen kivitelezhető, az oldalak többségén gond nélkül működik a generátor, de ott, ahol nem megfelelő a jelszó minősége, hagynak egy opciót, mely szerint ilyenkor a felhasználó manuálisan írhatja át a jelszót elfogadhatóra. Egyéb problémák is akadnak még, például még nincs megoldva, hogy mit tegyenek azokkal az oldalakkal, ahol az automatikus kiegészítés ki van kapcsolva.

Ha végeznek a munkával és elérhető lesz a szolgáltatás, akkor a siker már „csak” azon múlik, hogy a felhasználók mennyire bíznak meg a Google-ban, és rájuk bízzák-e összes jelszavukat.

Azóta történt

Előzmények