Fujitsu blog: 400 Gbps olcsó hálózaton

Lassan, de biztosan közeleg az 5G-s mobiltelefonos adatátvitel és az IoT eszközök száma is robbanásszerűen nő. Ezekhez a megoldásokhoz már most gőzerővel fejlesztik a végpontokat összefogó, optikai kábelekből álló gerinchálózatot. A Fujitsu élen jár az optikai adatátviteli technológiákban, az elmúlt hónapokban egy újfajta módszerrel tudtak 160 kilométeres távolságba egy hullámhosszon 400 Gbps-os sebességgel adatot átvinni. Összehasonlítás kedvéért ez több mint háromszor gyorsabb a PCI Express 3.0 x16 adatbusz elvi csúcssebességénél.

Önmagában viszont a 400 Gbps nem olyan nagy szám az optikai átvitelben, viszont a Fujitsu megoldásában az az érdekes, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem extra drága, hanem az aktuális 100-200 Gbps-os hálózatoknál használt, olcsóbb komponensekkel oldották meg. Az új trükk, hogy az adatok mellett egy speciális referencia jelet is továbbítanak, amiből egyszerűbb kinyerni az átvitel közben keletkezett szórást, így a fogadó oldalon gyorsabban és pontosabban tudják azonosítani a biteket.


[+]

Sok tesztelésre és finomhangolásra van még szükség, mire ez az új megoldás gyakorlati használatba kerül. Ez várhatóan 2019-ben fog megtörténni.