Franciaország egyelőre nem adóztatja meg az amerikai techcégeket

A feszültség egyre nő, és sokan várják, hogy végre megszülessen egy közel globális megállapodás a multinacionális vállalatok adóztatásáról.

A francia kormány korábban igen határozottan állt ki amellett, hogy az országban tevékenykedő nagyvállalatokat – kiemelten az amerikai techcégeket – itteni bevételeik után meg kell adóztatni, így tavaly nyáron meg is született a határozat, törvény, mely különösen Donald Trumpot bőszítette fel, aki ellenlépéseket – magas vámokat francia termékekre – helyezett kilátásba.

A fenti konfliktus egyelőre csillapodni látszik, ugyanis hétfői találkozójukon Trump amerikai és Macron francia elnök belső források szerint megállapodtak, hogy Franciaország 2020 végéig egyelőre nem veti ki a tavaly megszavazott, az árbevételből számolt, mintegy 3 százalékos új adót, mely olyan nagy cégeket is érintene, mint a Google, az Amazon, az Apple vagy a Facebook. Ennek ellentételezéseként az USA sem veti a mintegy két és fél milliárdosra becsült extra vámot a francia árukra.

Franciaország az élen jár a multinacionális vállalatok megadóztatása terén, de a legtöbb országban vannak hasonló törekvések. Sőt, az ilyen típusú adózást már több mint egy évtizede sürgető OECD is nekilátott végre egy nemzetközi adózási keretrendszer kidolgozásának. Ha ezt az elképzelést sikerülne egy multilaterális egyezmény formájában tető alá hozni, akkor egységes elvek alapján mindenhol bevezethetnék, nem lenne szükség olyan egyedi megoldásokra, mint a francia. Mindenesetre, ha év végéig nem születik meg egy ilyen nemzetközi szerződés, Franciaország be fogja szedni a vállalatoktól az egyébként évi két részletre osztott adót.

Azóta történt

Előzmények