Eldurvul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború nem újdonság, viszont lassan kezd igazán eldurvulni, ugyanis a két nagyhatalom – a korábbi jópofizás ellenére – nemhogy helyreállítaná a kapcsolatait, inkább elmélyíti a meglévő problémákat. Az Egyesült Államok nemrég életbe léptette az újabb büntetővámokat 125 milliárd dollárnyi kínai importra, amelyre a keleti ország is büntetővámok előkészítésével és aktiválásával reagált, méghozzá 75 milliárd dollárnyi, USA-ból származó importtermékre.

Donald Trump a kínai válaszra reagálva gyakorlatilag megparancsolta az amerikai cégeknek, hogy hagyják el Kínát, de egy ilyen lépés valójában sokkal nehezebben kivitelezhető annál, mint ahogy azt az Egyesült Államok elnöke elképzeli.

Van azonban egy probléma, ami ugyan korábban is felvetődött, de akkor még nem volt ilyen mélységekben a két ország kapcsolata, hogy reálisan kelljen foglalkozni vele. Nevezetesen arról van szó, hogy az egyes cégek esetében a felvásárlás, illetve az egyesülési szándékot Kínának is jóvá kell hagyni, ha a létrejövő vállalat Kínán belül is el fogja adni a termékeit.

A legnagyobb értékű akvizíciókat tekintve a keleti ország szimplán megpuccsolhatja az Infineon-Cypress Semiconductor és az NVIDIA-Mellanox üzlet létrejöttét, illetve az II-VI sem kaphat majd feltétlenül engedélyt az Apple Finisar felvásárlására. Bár logika nem lenne pár ilyen irányú kínai lépés mögött, hiszen egyik felvásárlás sem jelent igazán veszély az ország piacára, emiatt is mondták különböző szakértők korábban, hogy ezeket engedni fogja Peking. Most viszont annyira feszült a helyzet, hogy a piaci tényezőkön túl már azt is figyelembe veszi Kína, hogy mely üzletek elkaszálásával tehet közvetlenül vagy közvetve keresztbe az Egyesült Államoknak. Emiatt is erőltetheti manapság a kínai piacról való kilépést Donald Trump, hiszen úgy a tervezett akvizíciókba nem lenne beleszólása a kínaiaknak.

Sajnos az látszik, hogy az USA, illetve Kína sem akar engedni, vagyis a kereskedelmi háború egyre csak eldurvul, ami lassan eléggé bizonytalanná teszi az üzleti környezetet, és ez bőven árthat a világgazdaságnak. Hovatovább alapvetően az USA és Kína számára sem jó ez a helyzet, de az érintett országok vezetői ragaszkodnak a harchoz még annak árán is, hogy ez bizonyos cégek terveit rosszul érintheti.

Azóta történt