A franciák nem engednek: mindenkit meg fognak adóztatni

A Google és a McDonald’s csak a kezdet a francia pénzügyminiszter szerint.

Nemrég számoltunk be arról, hogy Franciaországban hosszú ideig tartó fenyegetőzés után a kormány operatív módon lépett fel: felszólították a Google-t és a McDonald’sot, hogy az adóhivatal által megállapított adóhátralékukat fizessék meg – nem hivatalos értesülések szerint az utóbbitól 300 millió, az előzőtől 1,6 milliárd eurót követelnek. A Google esetében még tovább mentek: a múlt hét elején a rendőrség és az adóhatóság rajtaütött a párizsi képviselet irodáján – azóta kiderült, hogy pár nappal korábban McDonald’snál is lezajlott egy hasonló razzia.

A történtekről nemrég beszélt a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin a Reuters hírügynökségnek és három európai lapnak adott interjújában, és közölte, hogy nem hátrálnak meg, végigviszik, amit elkezdtek, sőt a többi, az országban tevékenykedő, ám máshol, európai offshore-paradicsomokban adózó multinacionális vállalat is számíthat hasonló lépésekre. Sapin kijelentette, hogy szó sem lehet olyan egyezségről, melyet a Google Nagy-Britanniában kötött, ahol tárgyalások útján a vállalat és a kormány megállapodtak egy kompenzációként fizetett összegről („Nem tárgyalunk, mint a britek, betartatjuk a törvényt.”). Az említett két vállalat ellen adóelkerülés ügyében már évek óta folyik a nyomozás – közölte a miniszter –, és ez most érkezett el ehhez a kemény fellépést hozó szakaszához.

Mint megírtuk, a Google közölte, hogy készséggel együttműködnek a hatóságokkal, válaszolnak minden kérdésre. A McDonald’s nem kívánta kommentálni az eseményeket, csak annyit nyilatkoztak, hogy büszkék arra, hogy Franciaországban a legnagyobb adófizetők közé tartoznak.

Sapin az interjút igen határozottan zárta: „Semmi sem akadályozza meg a szóban forgó nagyvállalatokat, hogy megkeressék az adóhivatalt, és kifizessék az adójukat.”

Azóta történt

Előzmények