Megkönnyítené a trollok perelhetőségét egy brit javaslat

Nem kis visszhangot váltott ki Nagy-Britanniában az a hír, hogy egy törvényjavaslat szerint a jövőben az áldozatok védelme érdekében a weboldalak üzemeltetőinek kötelességük lenne kiadni azok személyi adatait, akik a fórumokon „trollkodnak”, vagyis hozzászólásaikban másokat sértegetnek, illetve rágalmaznak. A javaslat motivációja az, hogy a megsértettek számára egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tegyék az elégtételhez vezető utat.

Hirdetés

A rágalmazásról szóló új törvény részeként a rendelkezés célja, hogy a weben elharapózott rosszindulatú pletykák, rágalmazások, sértések esetén az eddig ezek ellen fellépni csak nehézkesen tudó sértettek dolgát könnyebbé tegyék – közölte Kenneth Clark igazságügyi miniszter.

Habár a miniszter indoklása inkább a magánszemélyek becsületének védelmét emeli ki, az nagyon valószínű, hogy a javaslat mögött inkább vállalatok állnak, jegyzi meg a Reuters tudósítója, mivel az utóbbi időben mind több cég elégelte meg, hogy reputációját az interneten keringő pletykák roncsolják, adott esetben a tőzsdei árfolyamon is meglátszik egy-egy híresztelés hatása. A cégek perelnek is, ám az eljárásokat lassítja, hogy egy külön procedúrát is le kell folytatni, melynek célja a megvádolt rágalmazó adatainak megszerzése: benyújtani a panaszt, melyet aztán a bíróság megvizsgál, majd megalapozottnak tűnő gyanú esetén elrendelik, hogy a weboldal üzemeltetője adja ki az illető személyes adatait.

A javaslat szerint a jövőben a weboldal üzemeltetőjének jogi státuszát átminősítenék, és az operátort közvetítőnek tekintenék, aki megpróbálja megoldani a panaszos és a bepanaszolt közötti konfliktust. Ha a békítés nem sikerül, akkor az üzemeltető pozíciójából fakadóan köteles lenne átadni a kommentelő nála lévő adatait a panaszosnak, hogy az megindíthassa a szükséges jogi eljárást – ezzel párhuzamosan a weboldal így magát is megvédené a további perektől.

Habár Nagy-Britanniában hírhedten szigorú törvények büntetik a becsületsértést és rágalmazást, az szinte biztosra vehető – mivel a fenti változtatás más alapjogokat is érint –, hogy még nagy társadalmi vita várható a javaslat kapcsán.

Azóta történt

Előzmények