Feltámadt a spam

Hirdetés

A McColo internetszolgáltató tavaly novemberi kiiktatását követően látványosan esett a kéretlen levelek aránya az interneten. A spamküldő infrastruktúrát fenntartó csoportok azóta keményen dolgoztak a rendszer pótlásán, a korábbi kapacitás helyreállításán, és a szorgos munkának meglett az eredménye. Amint a tavaly október óta a Symantechez tartozó MessageLabs májusi helyzetjelentéséből kiderül: a spamek aránya a globális e-mail forgalomban ismét 90 százalék fölé emelkedett. Az áprilisi adathoz képest 5,1 százalékpontot javítottak a spammerek.

A jelentésből kiderül, hogy a kéretlen levelek küldői javarészt az egyesült államokbeli napirend szerint dolgoznak: hétköznaponként a legnagyobb aktivitás akkor tapasztalható világszerte, amikor az USA keleti partján reggel 9-10 óra van. Ez azt jelenti, hogy Európában általában délutánonként tetőzik a spamhullám, de nappal gyakorlatilag folyamatosan kapunk a jóból. A kutatók szerint ezt a napirendet magyarázhatja egyrészt az, hogy a legtöbb aktív spammer az Egyesült Államokban található, másrészt az, hogy ezekben az órákban van a célközönség legnagyobb számban online.

A kéretlen levelek 34,8 százalékának forrása az amerikai kontinens (ebből Észak-Amerika 21,4 százalékért felelős), míg 31,6 százalék Európából, 27,8 százalék pedig Ázsiából ered. Az e-mailek többségét (57,6%) ismert és kiterjedt zombihálózatokról küldik, kisebb részét (42,4%) pedig azonosítatlan botnetekről vagy ingyenes levelezőrendszerekből.

Utóbbi igen hatékony csatorna – mutat rá a MessageLabs-jelentés. A spammerek általában CAPTCHA-törő programokkal regisztrálnak fiókokat jellemzően amerikai online e-mail szolgáltatásokban, majd ezekről küldenek ki nagy számban reklámleveleket. A módszernek nagy előnye, hogy nem kell meghamisítaniuk az üzenet fejlécét, ezért az a fejléc valódiságát ellenőrző szűrőkön gond nélkül átjut.

Azóta történt

Előzmények

  • Rengeteg az új zombi

    Még sosem bővültek olyan gyors ütemben a botnetek, mint az első negyedévben – állítja a McAfee. Az USA-ban és Kínában fertőződik meg a legtöbb gép.

  • Rászállnak a spammerekre

    Szigorú polgári és büntetőjogi szankciókat javasol a kéretlen levelek küldői ellen az Európai Bizottság.

  • Majdnem kinyírták a spameket – majdnem...

    A McColo rendszerének lekapcsolása átmenetileg könnyebbséget hozott, de a crackerek már megtalálták azt a helyet, ahol tovább működhetnek.

  • A magyar spammert senki sem bántja

    A kéretlen levelek küldőit az NHH büntetheti, de az esetenként maximálisan kiszabható félmilliós bírság nem rettenti el a cégeket. Fizetnek, aztán spamelnek tovább.