Rengeteg az új zombi

Hirdetés

Az idén március végéig 12 millióval gyarapodott az internetre csatlakozó zombiszámítógépek, azaz kiberbűnözők irányítása alatt lévő komputerek száma – írja az első negyedév mérlegét megvonó IT-biztonsági jelentésében a McAfee. Ez sokkal, közel 50 százalékkal több az előző trimeszterben regisztrált új zombik számánál, és 1 millióval még a korábbi csúcstartó tavalyi harmadik negyedév adatát is meghaladja.


Új zombigépek száma havi bontásban (Forrás: McAfee)

A jelentés szerint a botnetek ilyen gyors gyarapodása annak köszönhető, hogy a spamküldő infrastruktúrát fenntartó csoportok keményen dolgoznak a tavaly novemberben kiiktatott McColo pótlásán, a korábbi kapacitás helyreállításán. (A zombigépes hálózatokat jellemzően spamküldésre vagy szerverek elleni támadásokra használják – a szerk.) És bár egyelőre a kéretlen levelek volumene nem éri el spamküldő szolgáltató lekapcsolása előtti szintet (egy évvel ezelőtt 20, a tavalyi harmadik negyedévben pedig 30 százalékkal több levélszemét mozgott a világhálón), erre sem kell már sokáig várni.

Mint kiderült, az első negyedévben az Egyesült Államokban tudták a bűnözők a legtöbb számítógépet „zombisítani”, aztán Kína (13,4%), Ausztrália (6,3%), Németország (5,3%) és az Egyesült Királyság (4,7%) következik. Az USA és Kína már több negyedév óta váltják egymást az első helyen, újdonság viszont az ausztráliai botok gyors szaporodása.

Azóta történt

  • Feltámadt a spam

    Nagyjából fél év alatt regenerálódott a spamküldő infrastruktúra. Tíz levélből kilenc megint kéretlen reklám.

  • Negyven forintba kerül egy fertőzött PC

    A magyarországi zombik darabját ennyiért számítják meg a botnetekkel kereskedő oldalakon. Melyeken még partnerprogram is működik.

  • Internetszimulátor készül

    Egymillió virtualizált kliensből áll az internetes jelenségek megfigyelésére és a kiberháborús taktikák kipróbálására használható „gyakorlótér”.

  • Apró(?) baki a McAfee adatvédelmi rendszerében

    Adatvédelmi hibát mindenki elkövethet, de a világ egyik vezető biztonságtechnikai cégénél egy ilyen eset sokkal nagyobb súlyú, mint másnál.

Előzmények