Felgyorsítják a Firefoxot

Még nem jelent meg a Firefox 3.5 – a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a kiadásra jelölt (RC) verzió június elején érkezik –, a szoftvert fejlesztő Mozilla azonban már az azt követő kiadás tervezéséhez is hozzáfogott. Hagyomány, hogy a böngésző egyes verzióinak kódnevét földrajzi helyek adják (a 3.5 például a japán Hokkaidó sziget északkeleti csúcsán található Siretoko nemzeti park után kapta a Shiretoko munkacímet), most sem lesz ez másként. A 3.5 után következő, egyelőre 3.6 verziószámmal hivatkozott kiadás névadója a madagaszkári Namoroka nemzeti park.

A most publikált fejlesztési tervvázlat szerint az új kiadás a Gecko motor újabb, 1.9.2-es verziójára épül majd, és a fejlesztésére körülbelül 10 hónapot szánnak. A munka a 3.5 kiadását követően kezdődik meg: 2 hónapig a fejlesztési célok feltérképezése és meghatározása folyik majd, ezt követi 5 hónapnyi fejlesztés, majd 3 hónapnyi tesztelés – legalábbis most ezt menetrendet képzelték el a fejlesztők. E szerint a program elkészülte és kiadása valamikor 2010 első félévében várható.

Az egyelőre vázlatosan megfogalmazott, általános fejlesztési célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is. A böngésző személyre szabhatóságát is fejlesztenék, például olyan „könnyű” témákkal és kiegészítőkkel, melyek újraindítás nélkül telepíthetők. Azt is tervezik megvalósítani, hogy a lapokat csoportosítani, majd ezeket a csoportokat menteni lehessen, vagy hogy a letöltéskezelőben alapvető fájlműveleteket (törlés, mozgatás stb.) lehessen végezni. Javítani kívánják továbbá a Firefox integrálódását az operációs rendszerek, konkrétan a Mac OS X és a Windows 7 grafikus felületébe.

Ezek egyelőre vázlatos tervek, kiváltképp a megjelenési céldátumot nem szabad komolyan venni. A Mozilla hagyományosan nem tudja tartani a fejlesztési menetrendeket: a Firefox 3.5 (akkor még 3.1) kiadását például eredetileg a múlt év végére, az idei elejére tervezték, de most már az sem biztos, hogy még az első félévben sor kerül rá. Ezzel kapcsolatban a hivatalos álláspont az, hogy akkor adnak ki egy új verziót, „amikor elkészül”.

Azóta történt

Előzmények