A Facebook ideiglenesen letiltotta a telefonszámgyűjtést

A várhatónál is nagyobb vihart kavart a Facebook fejlesztőinek pénteki bejelentése, mely szerint a külsős fejlesztők új lehetőséget kapnak a felhasználók mobilszámainak és lakcímének megszerzésére, ezért a közösségi oldal vezetése úgy döntött, egyelőre letiltják ezt az opciót, és újra átgondolják.

Ahogy az IT café is beszámolt róla, a változás következtében a Facebookkal együttműködő alkalmazásfejlesztők az adott szoftver használata előtt megkérdezhették volna, hogy a felhasználó meg kívánja-e osztani velük érzékeny adatait, vagyis a mobiltelefonja számát és a lakcímét. Ez a megoldás meglehetősen kockázatos, a szaksajtóban számtalan szakember figyelmeztetett a visszaélések lehetőségeire, például az adathalászat céljából megírt programok veszélyeire.

A felhasználói mellett a szakmai felháborodás is nagy volt, ezért tegnap Douglas Purdy fejlesztési vezető a hivatalos blogon bejelentette, hogy egyelőre letiltják a lehetőséget, és a visszajelzések alapján úgy alakítják át a megoldást, hogy teljesen világos és átlátható legyen, miről is van szó, s ha mindezt tisztázták, néhány hét múlva újra bevezetik.

Azóta történt

Előzmények