Telefonszámgyűjtő program a Facebookon

A Facebook fejlesztői a hét végén jelentették be, hogy újabb lehetőséget kínálnak külső fejlesztőknek: a felhasználók a jövőben kifejezetten érzékeny adatokat, mobilszámukat és lakcímüket is megoszthatják kérésre, hozzáférést adhatnak ezekhez.

A bejegyzés szerint a külső fejlesztő elindíthat egy kérést, de épp a fontos személyes információk miatt a hozzáférést külön kell engedélyezni, és ez a hozzáférés csakis az adott felhasználóra vonatkozik, ismerőseire nem.

Facebook

Nagyon valószínű, hogy sokaknak van igénye egy ilyen szolgáltatásra, és az egyéni engedélyezés is megfelelő biztosítéknak látszik az illegális adatgyűjtéssel szembeni védekezésre, ugyanakkor az is világos, hogy újabb kockázati tényező jelenik meg ezzel a közösségi oldalon.

Az egyik probléma az lehet, hogy a Facebook üzletpolitikája miatt – melynek egyik része az a sokat támadott magatartás, hogy igen lazán bánnak a felhasználók adataival, valamint ezeket az adatokat legális és kevésbé legális keretek között áruként kezelik – tovább nőhet a bizalmatlanság a céggel szemben (nem is oly rég vádolták meg őket azzal, hogy nem teljesen törvényes módon kínálnak információkat külsős, harmadik feleknek). Jelen esetben sem kell sokáig várni azokra a csalásra tervezett szoftverekre, melyek célja adatgyűjtés lesz.

A másik gond nyilvánvalóan az, hogy népszerűsége miatt a Facebook az egyik leginkább támadott oldal, így egy sikeres betörés után illetéktelenek értékes, a feketepiacon keresett, valódi adatokat tartalmazó adatbázishoz juthatnak hozzá.

Azóta történt

Előzmények