Maguktól eltűnő facebookos képeket kínál egy új szolgáltatás

Egy német szoftverfejlesztő egy olyan programot hozott létre, mely azokat segítené, akik esetleg nemtörődöm módon töltenek fel fényképeket közösségi (vagy akármilyen) oldalra, ám annyira vannak öntudatosak, hogy nem biztosak abban, később vállalnák-e őket.

Hirdetés

A német fogyasztóvédelmi minisztériumban kedden tartott bemutató szerint a megoldás egyszerű: a kedvező árszabással dolgozó X-Pire nevű szoftver a címkézés és titkosítás segítségével időkorlátosan tölti fel a képeket, így egy idő után a fotókat sem megnézni, sem másolni nem lehet. Ez a megoldás az első kézzel fogható eredménye annak a kormányzati kezdeményezésnek, melyet tavaly nyáron Thomas de Maziére belügyminiszter digitális radír projektnek nevezett el.

X-Pire

A fejlesző, Michael Backes, a Saarland Egyetem információbiztonsági és -titkosítási tanszékének oktatója úgy véli, hogy mivel egyre több személyes adatot töltenek fel az emberek az internetre, egyre több lesz az abból adódó gond is, hogy ezek az adatok túl sokáig maradnak fenn, esetlegesen addig, amikor már kínos lesz a feltöltő számára. Mielőtt nekiálltak a munkának, felmérést végeztek, és ennek eredményei azt mutatták, hogy nagyon sokan csak divatból, a környezet nyomása miatt lépnek be a közösségi oldalakra, ám ezek működésével, az internet hatalmával nem igazán vannak tisztában, és meggondolatlan megosztásaik miatt később akár még hátrányokat is szenvedhetnek. Kutatásuk szerint a regisztrált felhasználók legnagyobb része passzív, a naponta „facebookozók” száma csekély, ám az önmagukra nézve kompromittáló képeket feltöltők főképp épp azok közül kerülnek ki, akik a regisztráció után gyakorlatilag már nem is használják a szolgáltatást.

Az ilyen emberek számára találták ki az X-Pire-t, ahol a feltöltendő képekből ők egy titkosítással ellátott másolatot készítenek, és ez a másolat kerül ki a weboldalakra, a lejárati dátumot a titkosító szerver tárolja. A módszer hátránya, hogy már a képek megtekintéséhez is szükséges egy böngészőbe épülő kiegészítő, mely a szerverrel kapcsolatba lépve ellenőrzi a lejárati dátumot – a plugin egyelőre csakis a Firefoxhoz elérhető.

Az adatvédelmet kínáló szolgáltatás január végén indul el, havi díja a jelenlegi árszabás szerint körülbelül 2 euró lesz.

Azóta történt

Előzmények