2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Randioldal nyúlja le a Facebook-profilokat

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A sikeres amerikai vállalkozás olyan trendet indíthat el, mellyel globálisan kell szembennézni, és igazából azt se tudjuk, mit kezdjünk vele.

Elsőre talán nem tűnik furcsának, de másodikra már elakad az ember lélegzete, ha egy új kezdeményezésről olvas; egy olyanról, melyet egyelőre az Egyesült Államokban lehet majd megtapasztalni, de ha sikeres lesz, könnyen trend lehet belőle.

Az ausztrál itnews.com számolt be arról ma, hogy a pár-/partnerkereséssel foglalkozó amerikai cég, a több hasonló jellegű portált is üzemeltető, 2010 januárjában létrejött Gotham Dating Partners bejelentette, hogy tevékenysége bővítéseként új adatbázist hoznak létre, mégpedig olyan személyek, felhasználók kerülhetnek fel a listára, akik ugyan nem regisztráltak nyilvánvaló szándékkal valamelyik oldalukra, de alapadataik a neten máshol – közösségi oldalakon főképp – nyilvánosan elérhetőek.

Gotham

A cég marketingért felelős alelnöke, Damon Jordan szerint szolgáltatásaiknak összesen 6,5 millió regisztrált felhasználója van, de radikális növekedést várnak az újítás következtében a következő hetekben. Az oldal reményei szerint az adatbázis hamarosan több mint 340 millió netező adatait fogja tartalmazni; ezeket az információkat a közösségi oldalakról, e-mail- és levelezőlistákról, piaci elemzésekből, választói névjegyzékekből szedik majd össze – és ehhez nem fogják a felhasználók engedélyét kérni, hiszen publikus adatokról van szó. Az alelnök egyáltalán nem tart attól, hogy adatvédelmi aggályok merülnének fel: „Ha az információ nyilvános, az nem képezheti adatvédelmi felelősségre vonás tárgyát. Például: ha létrehoztál egy Facebook-fiókot, és az ott található adatokat nem tetted személyes jellegűvé, akkor az mind megjelenik a nyilvánosság előtt, vagyis szabad a vásár [it is free for the taking]” – nyilatkozta. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy például az ő szolgáltatásuk tagjai, akik bizonyos adatokat védenek, vagyis nem akarják nyilvánossá tenni, továbbra is megkapják ezt a lehetőséget.

A lapnak nyilatkozó ausztrál adatvédelmi biztos aggályosnak tartotta az amerikai vállalat eljárását, de nem nyilatkozott határozottan. Ami a világ többi részén élőket illeti, feltéve, ha ez a módszer kedvelt, sokat használt lesz, sok-sok problémával nézhetünk szembe, ugyanis roppant különbözőek az adatvédelmi szabályozások. Arról nem is beszélve, hogy a törvények, szabályok alig-alig tudják követni az internet által generált társadalmi és gazdasági változásokat: az ilyen nyílt adatbázisépítésre még nem volt példa, hiszen mostanra ért el akkora súlyt az önként közzétett információk mennyisége, hogy akár vállalkozást is lehet építeni a kérdéses státuszú hozzáférésre.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.