Németország újra nekiugrott a Facebooknak


Johannes Caspar

A megjelenése idején az IT café is beszámolt róla, hogy meglehetős felháborodás övezte a Facebook lépését, amikor egy új funkciót, a fényképek címkézését segíteni kívánó Tag Suggestionst úgy vezették be, hogy – már nem először – a szolgáltatás alapértelmezésben minden fiókban aktiválódott. A módszert a világ sok részén, de főként Európában fogadták ellenérzéssel, és ennek következménye lett, hogy néhány országban vizsgálat is indult a helyzet megismerése céljából.

Az egyik ilyen eljárás most érkezett fontos mérföldkövéhez Németországban, ahol kontinensünkön talán a legérzékenyebb a jogrendszer az adatvédelemre, és ennek köszönhetően már számtalan kifogással éltek a nagy multinacionális, főként amerikai cégek más, a hazai közeget szem előtt tartó internetes üzleti gyakorlata miatt. A szerdán megszólaló hamburgi adatvédelmi biztos, Johannes Caspar jól ismert arról, hogy már többször kezdeményezett eljárásokat például a Google vagy az Apple módszereit megkérdőjelezve, mivel szerinte azok nem voltak összhangban az európai uniós adatvédelmi előírásokkal. Caspar a fenti Facebook-szolgáltatással végképp elégedetlen, úgy véli, olyan adatgyűjtésre ad módot, melyet a német törvények tiltanak, és kedden elküldött levelében felszólította a vállalatot e szoftver alkalmazásának megszüntetésére a német felhasználók esetében.

Ha a Facebook két héten belül nem engedelmeskedik a felszólításnak, akkor a helyi törvények értelmében a biztos akár 300 ezer eurós büntetés kiszabását is kérheti. Caspar arról is beszámolt, hogy jelenleg folyik az uniós vizsgálat is, melyet a holland adatvédelmi szervezet feje, Jacob Kohnstamm vezet. A biztos szerint nagyon komoly az ügy, ugyanis tudomása szerint körülbelül 75 milliárd fotó van már a Facebook adatbázisában, és ezek közül 450 millió már fel van címkézve (a címkézés jelentős mértékben megkönnyíti a kereshetőséget, és az említett Facbook-funkció fő veszélyét abban látják az adatvédők, hogy a képen szereplő illető tudomása nélkül címkézhetik fel, vagyis köthetik hozzá a róla készült képet).

A Facebook szóvivője már reagált is a biztos levelére, és gyakorlatilag ugyanazt mondta el, mint a bevezetés idején: a Tag Suggestions csakis az ismerősökre korlátozódik, és egy barát felismerése esetén is jóváhagyást kér a címkézéshez. Ha pedig valaki nem szeretné a nevét adni a címkékhez, annak elegendő letiltania ezt a szolgáltatást az adatvédelmi beállításoknál. Bár a levél alapján áttekintik újra a szolgáltatást, de ez a módszer véleményük szerint teljes mértékben kielégíti az európai adatvédelmi törvények elvárásait.

Azóta történt

Előzmények