A Facebook bocsánatot kért az arcfelismerő szoftver miatt

Nem kis vihart okozott a Facebook minapi bejelentése, amikor közölték, hogy elindítanak egy új szolgáltatást, az úgynevezett Tag Suggestionst, mely arcfelismeréssel kívánja segíteni a képek címkézésénél a felhasználókat: a program az albumok, képek feltöltésekor megvizsgálja a képen szereplő személyeket, majd felajánlja a címkézést, ha a feltöltő maga vagy ismerősei szerepelnek rajta. A már tavaly bejelentett, decemberben az USA-ban már el is indított szolgáltatás felmenő rendszerben dolgozik, az indulástól feltöltött képeket szkenneli, adatbázisában az összes felhasználó szerepel.

Facebook

Azonban a Facebook induláskor elkövetett egy olyan hibát (ha „hiba” volt egyáltalán), melyet már többször is: a Tag Suggestions alapértelmezésben be volt kapcsolva. Erre már a bejelentés másnapján reagált az Európai Unió adatvédelmi csoportja nevében Gerard Lommel, aki kifejtette, hogy egyrészt a képeken szereplő emberek címkézése azok beleegyezése nélkül aggályos, emellett az sem elfogadható, hogy a szolgáltatás a felhasználó hozzájárulása nélkül aktiválódik. Ezért azonnali vizsgálatot kezdeményeztek az ügyben, s a hírek szerint Nagy-Britanniában és Írországban is hasonlóképp tesznek az ottani adatvédelmi biztosok.

De nemcsak a szakemberek, a felhasználók közül is sokan felháborodtak a Facebook lépésén, ugyanis nem mindenkinek tetszik, hogy róla szóló személyes információkat a tudtuk nélkül osztanak meg mások – ez szembemegy a számtalan kínos baki után lassanként kialakuló gyakorlattal, mely szerint a Facebookon minden felhasználó maga döntse el, hogy mit oszt meg másokkal magáról és mit nem.

A felháborodásra a Facebook is kénytelen volt reagálni, és közleményükben bocsánatot kértek, elismerték, hogy nem volt helyes a figyelmeztetés nélküli aktiválás. Ugyanakkor, megnyugtatandó a felhasználókat, közölték, hogy a Tag Suggestions csakis az ismerősökre korlátozódik, és egy barát felismerése esetén is jóváhagyást kér a címkézéshez. Ha pedig valaki nem szeretné a nevét adni a címkékhez, annak elegendő letiltania ezt a szolgáltatást az adatvédelmi beállításoknál.

Azóta történt

Előzmények