A Facebook kivégzésének időpontja: november 5.

Frissítés: időközben kiderült, hogy a tervezett támadásról szóló kiáltvány kamu, legalábbis nem áll az akció mögött senki és semmi, valószínűleg túlbuzgó szimpatizánsok szórakoztak.

Hirdetés

Az Anonymous mozgalom tagjai az utóbbi időben szinte minden nap tesznek valamit, amivel bekerülhetnek a hírekbe. Ez kedden is így történt: miután sikeresen feltörték a szír védelmi minisztérium honlapját, bejelentették, hogy idén november 5-én „kinyírják” („kill”) a Facebookot.

A csoport a szokásos módon egy YouTube-ra feltöltött videóban, illetve a Twitteren üzent hadat a legújabb célpontnak. A kiáltványban elmagyarázzák, hogy miért tartják megsemmisítendőnek a világ legnagyobb közösségi oldalát. Állításuk szerint a Facebook az információszabadság ellensége, mivel egyrészt információkat ad el a felhasználókról a kormányzatnak, másrészt az adatvédelmi eszközei egyszerűen nevetségesek. A csoport felháborítónak tartja azt is, hogy a felhasználók nem tudják végleg törölni profiljukat az oldalról. Kifejtik, hogy a védelmet szolgáló beállítások is hatástalanok, illuzórikusak: „A Facebook többet tud rólad, mint a családod.”

Az „ítélet napja” azért épp november 5., mivel ekkor van a hírhedtté vált merényletéről ismert Guy Fawkes emléknapja, és az Anonymous a szimpatizánsai által is használt maszkkal azt jelzi, hogy példaképnek tartják őt.

A Facebook egyelőre nem kommentálta a fenyegetést.

Azóta történt

Előzmények