Kamu hír volt a Facebook elleni támadás

Tegnap az IT café is beszámolt arról a kiáltványról, melyben az Anonymous mozgalom nevében arra hívják fel a támogatókat, hogy csatlakozzanak november 5-én, amely napon is a Facebook „megsemmisítését” tervezik. Az „Operation Facebook” bejelentése bejárta a világsajtót, és a kiáltvány rövidsége, illetve a részletek elhagyása miatt sok találgatás született, hogy vajon mire is készül a közösség. Ám a Gawker-nek nyilatkozó az egyik szervező szerint semmire; még az Anonymous nevében nyilatkozók is elvetették a sulykot. A megkérdezett mozgalmár kijelentette, hogy sajnos kikerült az ellenőrzésük alól egy korábbi akció értelmezése.

Az említett videó, illetve a Pastebin oldalán elhelyezett kiáltvány egyértelműen fogalmaz, amikor „kinyírásról”, „elpusztításról” beszél. Hogy ez pontosan mit jelent, azt senki sem tudhatta biztosan. Egy minden eddiginél nagyobb méretű túlterheléses támadást? Egy még be nem jelentett biztonsági rést kihasználva okoznak súlyos üzemzavart? Esetleg komoly mértékű adatlopással rombolják le a közösségi oldalba vetett bizalmat? Épp ezért a Facebook biztonsági főnöke is azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy komolyan veszik a fenyegetést, és készülnek rá.

A hírek szaporodása következtében egy érdekes folyamat indult meg tegnap, ugyanis épp az Anonymous szimpatizánsai és közreműködői jelentkeztek nagy számban több fórumon, és közölték, hogy az akció kamu, hoax, ők pedig elhatárolódnak tőle. A Gawkernek nyilatkozó bennfentes azonban azt állítja, hogy ebben a formában ez sem igaz, a helyzet kissé bonyolultabb. Már jó ideje annak, hogy valóban elindítottak egy Operation Facebook elnevezésű kampányt, ám ennek célja nem a pusztítás volt, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a Facebook katasztrofális adatkezelési gyakorlatára. A mostani felhívás erre alapul, ám nagy valószínűséggel türelmetlen és önkontrolljukat elvesztett „hacktivisták” állnak mögötte, akik mozgósítani akarták a médiát.

A szellem és a palack

Az Operation Facebook történetét a Pastebinen közzétett írásában egy Speakeasy nevű résztvevő röviden összefoglalta, aki elmondta, hogy a kampányt 10-20 résztvevővel néhány hónapja találták ki és szervezték meg egy chatszobában, fő motivációjuk az volt, hogy szerintük elfogadhatatlan a végleges törlés hiánya a közösségi oldalon. Az akcióval két céljuk volt: minél több felhasználót vegyenek rá, hogy az adatkezelési gyakorlat elleni tiltakozásul november 5-én töröljék a profiljukat, illetve elkezdenek fejleszteni egy saját új, az adatvédelmet valóban komolyan vevő közösségi oldal. Ám a kis csoport tagjai július közepe táján ráuntak a kampányra, és abbahagyták.

De hanyagok voltak, ezt nem közölték a közösséggel, és magára hagyták az érintett chatszobát, ahol csak egy link maradt a rejtélyes, spekulációkat beindító november 5-ei fenyegetésre utalva. Az élénk fantáziájú követők ezek után felkaphatták a témát, és saját szakállukra elkészítették a nagy karriert befutott videót és kiáltványt.

Speakeasy kissé rémülten jegyzi meg, hogy felelősnek érzi személyesen is magát azért, hogy valami ismeretlen szellemet engedtek ki a palackból: „… most vajon hogy rakjuk rendbe ezt a szart?”, s azt is hozzáteszi, hogy az Anonymous tevékenysége az embereket segíteni kívánja, nem bántani, és mivel nagyon sokan szeretik a Facebookot, ez buta akció lenne – amellett (nyilván technológiailag) elképzelhetetlennek is tartja a közösségi oldal „kinyírását”.

Azóta történt

Előzmények