Szétszakítaná a Facebookot is birtokló Metát az amerikai hatóság

Az amerikai FTC azt kéri a bíróságtól, hogy kényszerítsék a Metát az Instagram és a WhatsApp eladására. Vizsgálat indult továbbá, amiért gyerekeknek reklámozták az Instagramot.

Az amerikai FTC arra kért egy szövetségi bíróságot, hogy engedélyezze az általa a Facebook ellen kezdeményezett trösztellenes per folytatását.

A hatóság még augusztusban frissítette a Facebook, vagyis immáron Meta elleni pert, és azzal vádolta az óriást, hogy elásta vagy megvette a riválisait. Arra kéri az FTC a bíróságot, hogy kötelezze a Metát az Instagram és a WhatsApp eladására.

Szakértők szerint ez az FTC egyik legnagyobb támadása tech cég ellen az elmúlt évtizedek során. Az amerikai vezetés állítólag kiemelt figyelmet fordít az ügyre, meg szeretnék törni ugyanis a big tech piacuraló szerepét. Az FTC szerint a Facebook piaci részesedése és ereje meghaladja azokat a szinteket, amiknél monopolhelyzet áll elő. A vád szerint ezt tovább erősítették a felvásárlásokkal.

A Meta nem ért egyet: szerintük a cég monopolista, a hatóság pedig figyelmen kívül hagyja a valóságot, azt, hogy az emberek több választása van a megosztásra, csatlakozásra és kommunikációra, mint eddig valaha. Szerintük minden vádat ejteni kell. A hatóságot vezető Lina Khan felmentését is kérte a cég, szerintük Khan előítéletes az ügyben.

Ezzel párhuzamosan legalább kilenc amerikai államban indítottak vizsgálatot a Meta ellen azért, amiért az gyerekeknek reklámozta az Instagramot, annak ellenére, hogy a platform kárt okoz a fiatalok számára. A vizsgálat fényt derít majd rá állítólag, hogy a cég megszegte-e a fogyasztóvédelmi törvényeket, továbbá veszélybe sodorta-e a fiatalokat.

Azóta történt

Előzmények