A Meta azzal fenyeget, hogy az USA-ban is levenné a híreket a Facebookról

Ausztráliában állítólag sikert jelent, hogy megfizettetik a híreket a nagy tech cégekkel – erre készül Új-Zéland, de terítéken van a dolog az USA-ban is. A Meta nem örül.

A Meta a hét elején arra hívta fel a figyelmet, a média szerint fenyegetésként, hogy eltávolítja a híreket a Facebookról, amennyiben az amerikai kongresszus elfogadja azt a javaslatot, amely a médiacégek számára lehetővé tenné, hogy egyszerűbben és kollektíven tárgyaljanak a nagy tech cégekkel.

A jól értesült források szerint a politikusok célja, hogy megsegítsék a szenvedő helyi híripart, hasonlóan az ausztrál mintához. Andy Stone Meta-szóvivő szerint azonban ha az új törvény elkészül, kénytelenek megfontolni a hírek száműzését, mintsem kormányzati kényszerből tárgyalni úgy, hogy nem veszik figyelembe az értéket, amik ők biztosítanak a médiacégeknek a megnövelt forgalom és előfizetések révén. Szerinte azt sem veszik figyelembe, hogy azért teszik fel hozzájuk a kiadók a tartalmakat, mert az nekik segít, és nem fordítva.

A helyi médiaképviseletek sürgetik a politikusokat, mondván a lapok nem bírnak ki több évet a big tech nyomásából és visszaéléseiből, ideje cselekedni. Állítólag ellenkező esetben a közösségi média válik az USA helyi hírújságjává. A másik oldal szerint trösztellenesen is rossz példa lenne ez az út, ráadásul a kitárgyalt pénzeket nem az újságíróknak fizetik majd ki.

Ausztrália hasonló törvénye tavaly márciusban lépett életbe, miután átmenetileg a Facebook letiltotta a híreket az országban. A helyi kormány szerint az intézkedés azóta bevált, több mint 30 megállapodás keretében kompenzálják a tartalmakat a hirdetési bevételekből a médiacégek felé. Új-Zéland azt tervezi, szintén átveszi a gyakorlatot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények