A Facebooknak ki kell fizetnie az iszonyatos mértékű kártérítést

Visszadobta a bíróság a Facebook fellebbezését: a csoportos perben hatalmas összeg megfizetésére kötelezhetik a vállalatot.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága ma egy különösen nagy jelentőségű perben elutasította a Facebook azon kérését, hogy mérsékeljék a vállalatra kirótt 15 milliárd dolláros (mintegy 4,5 ezer milliárd forintos) kártérítési összeget (ez a Facebook 2020-as globális árbevételének körülbelül 17 százaléka).

A csoportos keresetet négy magánszemély nyújtotta be a Facebook ellen egy kaliforniai bíróságon. A kereset két törvénysértéssel vádolja a céget: egyrészt, hogy megsértették a szövetségi lehallgatási törvényt, másrészt hogy megsértették a Kalifornia államban hatályos, a magánélet védelmét biztosító törvényt. A legfelsőbb bíróság mostani határozata csak az elsőként említett panaszt érinti.

A kereset alapja az, hogy a Facebook igen sokáig alkalmazta azt a technológiát, hogy a felhasználókat akkor is követni tudták (a felhasználó tudta nélkül), ha azok nem regisztráltak a szolgáltatásra, de olyan weboldalakat látogattak meg, ahol be volt ágyazva a Facebook „like” gombja, linkje. Ezzel a gyakorlattal a vállalat a tengernyi panasz hatására 2011-ben felhagyott – de a kereset nem is erre irányult, hanem a Facebook 2010 áprilisa és 2011 szeptembere között folytatott működésére, amikor még használták a követés e módját.

A Facebook korábban azzal védekezett, hogy a saját „plug-in” sütiként a felhasználók kényelmét és biztonságát szolgálja, de ez az érvelés kevés helyen talált megértésre. Ugyanakkor az ügyben jól alakultak a dolgok a vállalat számára, mivel 2017-ben egy szövetségi bíróság ejtette az ügyet, ám egy San Franciscó-i fellebbviteli bíróság tavaly helyet adott neki, és elutasította a Facebook védekezését, majd kiszabták az említett bírságot a lehallgatási törvény megsértésére hivatkozva.

Azóta történt

Előzmények