Helyben fog adózni a Facebook

Az amerikai vállalatnál valószínűleg belátták, hogy előbb-utóbb mindenképp rákényszerítik őket a helyi adózásra, ezért léptek.

Úgy tűnik, az Európában is tevékenykedő multinacionális vállalatokra egyre nagyobb mértékben nehezedő nyomás elért egy határt, és a Facebook úgy döntött, igyekszik elébe menni a lehetséges következményeknek, ugyanis tegnap bejelentették, hogy módosítanak üzletpolitikájukon, így a Facebook helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat. Ez a lépés összesen harminc országot érint. Mivel a bejegyzés szövege kissé homályos - arra utal, hogy ezt csak ott vezetik be, ahol van helyi irodájuk a hirdetőkkel való kapcsolattartásra -, nem egészen tiszta, hogy mindez Magyarországra is vonatkozik-e, ahol egy régiós ügynökség, a Thinkdigital menedzseli a prémium hirdetéseket. A Politico beszámolója szerint összesen tíz EU-s országról van szó - és ebben nincs benne Magyarország.

Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetője blogbejegyzésében tudatta, hogy a Facebook vezetése úgy döntött, a jövőben helyi értékesítési struktúrára áll át azokban az országokban, amelyekben irodája támogatja a helyi hirdetőknek történő értékesítést. Mint elmondta, ez azt jelenti, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. A bejegyzés utal rá, hogy reményeik szerint ez az értékesítési struktúrára nagyobb átláthatóságot biztosít majd. A dublini iroda megmarad, a tervek szerint most már valóban csak a nemzetközi kapcsolatok menedzselését végzi majd. Wehner tájékoztatása szerint a közösségi médiaportál 2018-ban hajtja végre a változtatást és 2019 első felében kívánja befejezni az új értékesítési struktúrájának kialakítását.

Mint ismert, az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban vagy Luxemburgban.

Azóta történt

Előzmények