Micsoda meglepetés: az Apple is offshore-ozik!

Az amerikai nagyvállalat nem tesz mást, mint a többi hasonló piaci szereplő: ott adózik, ahol törvényesen a legkevesebbet kell fizetni.

A sajtót a vasárnapi hivatalos publikálás óta foglalkoztatja a nemzetközi újságírói összefogással feldolgozott, több mint 13 millió dokumentumból álló információcsomag, az úgynevezett Paradise-iratok tartalma. Ezekben az aktákban a korábbihoz hasonlóan olyan vállalatok, szervezetek és magánszemélyek adatai szerepelnek, akik valamilyen módon érintettek offshore-, „adóoptimalizálási” ügyekben.

Hirdetés

Érthető módon a média figyelmét elsősorban leginkább a politikai vonatkozások érdeklik, de azért mások sem maradnak ki az össztűzből, így a mérete, piaci súlya, bevétele és kereskedelmi gyakorlata miatt kiemelt üzleti szereplőnek számító Apple sem, akik tegnap és ma a lapok címoldalára kerültek emiatt.

Hogy joggal vagy nem, azt döntse el mindenki maga. Igazi újdonságnak inkább egy parciális információ számít, mégpedig az, hogy 2014-től minimum 2016-ig az Apple egyes fontos gazdasági társaságait a nulla százalékos kulcsot alkalmazó Jersey szigetére telepítette a bermudai Appleby offshore-ügyekre szakosodott jogi iroda tanácsára. A kedvező feltételek, az offshore működtetés miatt az Apple így a közelmúltban a külföldön megtermelt nyereségének öt százaléknál nemigen fizetett magasabb adót, de egyes években még a két százalékot sem érték el.

Mindez aligha lephet meg bárkit is, ezekről a trükközésekről – melyeket gyakorlatilag minden egyes nagyvállalat alkalmaz – már rég tudni lehet, különösen az alapos és agresszív európai vizsgálat és szankció után.

Ahogy az Apple reagálása sem, akik más érintettekhez hasonlóan sokadszorra mondják el, hogy ők minden egyes üzletegységük után a törvényeknek megfelelően adóznak, akár otthon, akár külföldön – és ebben természetesen teljesen igazuk van, épp az az offshore lényege, hogy teljesen törvényes.

Ugyanakkor a Paradise-iratok feldolgozása, publikálása és a kiemelt médiafigyelem minden bizonnyal fel fogja gyorsítani azt az évtizedek óta húzódó és halogatott folyamatot, hogy az államok többségének súlyos veszteséget okozó offshore-t lehetővé tévő jelenlegi helyzetet felszámolják – ezt azonban a probléma globális jellegzetességei miatt csakis globális szinten, összefogással lehet megtenni, ez viszont könnyen belátható módon igen komoly nehézségeket jelent.

Az Apple friss közleményében egyébként hitet tett amellett, hogy támogatják a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakítását, melyben aktívan részt is kívánnak venni, ám addig a hatályos törvényeknek megfelelően folytatják működésüket. Korábban azt is közölték, hogy az irdatlan mennyiségű, több százmilliárd dolláros, külföldön tárolt nyereségük egy részét készek hazavinni az Egyesült Államokba, ha Trump elnök betartja ígéretét, és a társasági adó kulcsát valóban lecsökkentik a jelenlegi 35 százalékról 20-ra vagy még kevesebbre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények