Csúnya botrányba keveredett a Facebook

Ha a tényfeltáró riportok állításai valósak, annak nagyon súlyos következményei lehetnek a közösségi oldal számára.

Paul Grewal, a Facebook vezető jogtanácsosa a hivatalos oldalon jelentette be pénteken, hogy a vállalatnak súlyos döntést kellett meghoznia: felfüggesztették az együttműködést a Strategic Communication Laboratories (SCL) vállalattal, melyhez Cambridge Analytica politikaiadat-elemző cég is tartozik.

A Facebook magyarázata

Az alelnök indoklása szerint a Facebook 2015-ben tudta meg, hogy Aleksandr Kogan, a Cambrige-i Egyetem pszichológiaprofesszora megsértette a vállalattal kötött szerződés feltételeit, ugyanis az általa működtetett alkalmazás által gyűjtött adatokat átadta a Cambridge Analytica mellett egy másik vállalkozás, az Eunoia Technologies munkatársának, Christopher Wylie-nak is. A szóban forgó alkalmazás neve „thisisyourdigitallife”, egyfajta „személyiség-előrejelző”, Kogan annak idején kutatási célból kért engedélyt a használatára. Mint Grewal hangsúlyozza, mindez még teljesen szabályosan történt, a felhasználók értesítést kaptak arról, hogy az alkalmazás adatokat gyűjt róluk. A programot körülbelül 270 ezren töltötték le, akik a telepítés során hozzájárultak az információgyűjtéshez.

A szerződésszegés később következett be, amikor Kogan átadta harmadik feleknek az adatokat, márpedig ez tilos. A felfedezés után a Facebook eltávolította az alkalmazást – még 2015-ben –, és igazolásokat kértek a professzortól és az adatelemzőktől, hogy megsemmisítették az addig begyűjtött információkat. Ezeket az igazolásokat állítólag meg is kapták.

Politikai botrány

Ám – írja a jogtanácsos – néhány napja olyan jelentéseket kapott a Facebook, melyek szerint az igazolások ellenére nem töröltek minden adatot. Ennek következtében azonnal felfüggesztették a két vállalkozást és Kogant a Facebookon, míg ki nem vizsgálják az ügyet. Grewal közölte, hogy ha igazak a vádak, akkor megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Mindez azonban nem egyszerű adatkezelési jogsértés – bár már annak is igen súlyos –, hanem konkrét politikai vonatkozásai is vannak, így a botrány még nagyobb.

Ugyanis a Facebook nem önként adta ki közleményét. A Cambridge Analytica segítette Donald Trump 2016-os választási kampányát, és a héten több nagy amerikai médium is riportokat közölt arról, hogy az előrejelzésekhez és stratégiák megtervezéséhez felhasznált adatokhoz nem jogszerűen jutottak hozzá, hanem a Facebookon keresztül.

Több lap is megjegyezte, hogy ez a közösségi oldalak történetének legnagyobb adatvesztési botránya, ugyanis nem 270 ezer, hanem több mint 50 millió polgár érintett, ezt maga a „feljelentő”, Christopher Wylie állítja (erről még nincs információ, de az eltérés esetleg abból is adódhat, hogy az alkalmazás az ismerősök profiljához is hozzáfért). Mint a fentiekből látható, a Facebook ezt tagadja, az ő rendszerük intakt – írja Gerwal –, és minden felelősséget Koganre tolnak. A lapok azt is állítják, hogy a Facebook nem tett eleget törvényi kötelezettségének, mely szerint az adatvesztést be kell jelenteni a hatóságoknak, ráadásul a felhasználókat sem értesítették, megelégedtek az adattörlések „igazolásával”.

Azóta történt

Előzmények