Budapesten tesztelik a Facebook új technológiáját

A Facebook iparági partnereivel közösen két évvel ezelőtt indította el a Telecom Infra Project (TIP) nevű programját annak érdekében, hogy felgyorsítsa az innovációt a hálózatokkal kapcsolatos fejlesztések terén. Ennek a programnak egyik fontos eleme a Terragraph nevű vezeték nélküli adatátviteli technológia, amely az infravörös tartományban milliméteres hullámhosszon működik, és kifejezetten arra optimalizálták, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagy sebességű internetkapcsolatot biztosítson.

A Magyar Telekom teszteli a Terragraphot

A Facebook munkatársai mostanra befejezték a Terragraph technológia műszaki validálását, így a fejlesztés a következő fázisába lép, amelynek során a vállalat a területen nagy tapasztalattal rendelkező partnereivel működik együtt. A Terragraphot kísérleti üzemben két helyen is ki fogják próbálni valós adatforgalom továbbítására – jelentették be Barcelonában, az MWC szakmai találkozón és kiállításon.

Terragraph
[+]

Az mmWave technológia terén komoly tapasztalatokkal rendelkező Deutsche Telekom magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom Budapesten fogja tesztelni a Terragraph technológiát, míg a Telenor Kuala Lumpurban hajt végre terepkísérletet vele.

A 60GHz-es ingyenes spektrumot használó, milliméteres hullámhosszú hálózatra épülő technológia segítségével akár 1 Gbps sávszélesség is biztosítható az ügyfeleknek. A technológia segítségével gyorsan növelhető a széles sávú lefedettség, és egyben alapot nyújt a jövőbeli internetalapú alkalmazások és később akár az 5G hálózatok elterjedéséhez. A technológiára épülő Telekom Virtual Fiber szolgáltatás várhatóan 2020-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba a nemzetközi piacokon.

A magyarországi pilot helyszínén egy 60 GHz-es lefedő hálózat kerül kialakításra, amely vezeték nélkül kapcsolja majd az épületeket, lakásokat az internetre, akár 1 Gbps sávszélességet is kínálva. A tervek szerint ez technikai teszt valós ügyfelek bevonása mellett több hónapig tart majd rövid megszakításokkal. A kiválasztandó településen vagy kerületben kb. 100-300 háztartásnak lesz lehetősége kipróbálni a szolgáltatást, a háztartásokat max. 100 darab kisméretű, könnyű, az elektromos oszlopokra, világítási oszlopokra, utcai bútorokra és épületekre felszerelendő antennával szolgálja majd ki a Magyar Telekom.

Terragraph
[+]

A Deutsche Telekommal együttműködésben a Facebook már hozzájárult a Terragraph technológia fejlesztéséhez a gazdaságossági modellezés, hálózattervezés, műszaki validáció, és a bevált alkalmazási lehetőségek megosztása terén a TIP mmWave Networks projektcsoporton keresztül.  A Facebook a Terragraph mellett egyéb olyan eszközöket is fejleszt, amelyek az mmWave technológiát használó megoldások gyorsabb bevezetését segítik elő.

Az mmWave által használt frekvenciákat alkalmazó technológiák sajátossága, hogy az esetleges interferencia elkerülése érdekében a hálózati eszközök között rendkívül pontos rálátásra van szükség. Ez nagyon komoly kihívást jelent az alkalmazhatóság szempontjából, a Facebook ezért számítógépes látási technológiával és hálózati optimalizációs modellekkel próbálja megtalálni, hogy melyik utcákon lévő berendezés (például köztéri lámpa vagy közúti jelzőtábla) lenne a legalkalmasabb a jövőben e hálózatok telepítésére.

A gépi tanulási technológiával készülő népsűrűségi térképeivel a Facebook abban is segíti a távközlési cégeket, hogy képesek legyenek pontosan felmérni, merre van a leginkább szükség internetkapcsolatra, és mely területek a legkevésbé lefedettek. Ezek a térképek műholdképek alapján készülnek, és segítenek azonosítani az ember által alkotott objektumokat, elkészítésükhöz a közösségi hálózatról származó, de anonimizált adatokat használnak. A Facebook data science módszereivel abban is segíti a szolgáltatókat, hogy úgy alakíthassák ki hálózataikat, hogy azok a lehető legtöbb felhasználót szolgálják ki gazdasági szempontból is fenntartható módon.

Azóta történt

Előzmények